Weltkönig †

virallinen nimi Weltkönig saavutukset ERJ-I
rotu, sukupuoli holsteiner, ori painote estepainotteinen
väri, säkä musta, 169 cm koulutustaso va B, 130cm
syntynyt 30.01.2006 kasvattaja Hans Solberg, GER
rek nro. VH11-044-0124 omistaja Vibaja (VRL-00727)

Menehtynyt vanhuuteen 32-vuoden iässä 27.02.2015

Weltkönig saapui Kingsvalleyyn nelivuotiaana perusratsuksi koulutettuna. Olemme saaneet todistaa, että herra on kovin innokas oppimaan kaikkea - helpolta tasolta kaveri nousi erittäin nopeasti vaativan tason luokkiin.

Weltkönig on luonteeltaan sellainen tavallinen tätihevonen: ori on herrasmiesmäisen rauhallinen, kuuliainen ja yritteliäs. Harjattaessa Kingi odottelee tyynesti paikallaan eikä orilla oikeastaan ole mitään arkoja paikkoja - ei siis tarvitse pelätä henkensä puolesta, kun Kingiä harjaa tai muutoin käsittelee. Ainoastaan vierailla paikoilla ja keväisin kaverilla voi olla ylimääräistä energiaa ja intoa.

Weltkönig kulkee ratsuna kuin unelma, vaikkakin orin liikkeet niihin tottumattomia höykyttävätkin. Kingi on hyvin kuuliainen, mitä työskentelyyn tulee ja ori pyrkii aina tekemään parhaansa. Kingillä on tapana huijata kulkevansa peräänannossa, mutta jotta orin saa todella kulkemaan nätisti, saa sen eteen tehdä lujasti töitä. Kun orin saa hyvin lämmiteltyä sujuu työskentely varsin mainiosti ja usein lopputunnnista kaveri liikkuu aivan loistavasti. Esteillä Weltkönig ei ole kovinkaan taitava, mutta herra kyllä pitää esteiden hyppäämisestä yhtälailla kuin vaativista koululiikkeistäkin. Vauhtia ei aina löydy niin paljon kuin voisi toivoa, mutta hypyt ovat kuitenkin tarkkoja ja ilmavia. Vaativista koululiikkeistä on hyötyä myös esteillä, koska kolikonkin päällä voitaisiin pyörähtää. Kaikki muu löytyy, mutta aikaa vastaan jäädään usein ilman sijoitusta kilpailuissa.

Ulkona tarhassa Weltkönig ei turhaan tahri kiiltävää karvaansa, muutoin kun karvanlähtöaikoina. Orin voi siis huoletta päästää tarhaan kisapäivää edeltävänä päivänä, sillä hän pysyy varmasti puhtaana.

Matkustajana Weltkönig on mukava, orin kanssa samaan autoon voi lastata tammoja ja toisia orejakin aivan huoletta, sillä Kingi ei ole riidanhaastaja-tyyppiä. Kilpapaikoilla Kingillä on usein normaalia enemmän virtaa, mutta ori suorittaa kilparadat kyllä lähes aina ilman mitään ylimääräisiä riehumisia.

Pedigree

i. Weltmästäre
holst, m, 171cm
ii. Weltmeister
holst, klm, 168cm
iii. Golf
iie. Cardmania
ie. Amorita
holst, rn, 167cm
iei. Adonis
iee. Lookalike
e. Rubina
holst, rt, 166cm
ei. Robin
holst, trn, 169cm
eii. Rupertus
eie. Snow White
ee. Minnie
holst, rt, 162cm
eei. Kennedy
eee. Passionate

Weltmästäre on musta holsteiner ori, säkäkorkeus 171cm. Ori on syntynyt Saksassa, Welt nimisellä holsteiner siittolassa hienosta ja hyvin valituista vanhemmista. Sukunsa puolesta ori on perinyt erinomaiset hyppylahjansa ja hieman tempperamenttisen luonteensa. Varsa aikanaan ori oli reipas ja hyvin utelias, muuttaessaan 2vuoden iässä luonteeseen löytyi lisää särmää ja paljon tempperamenttiä. Ori asuu edelleen samaisella omistajalla, joka on kouluttanut oriin alusta asti. Nykyään oria ollaan tavattu paljon suurien estekisojen kärkiniminä. Esteitä ori ylittää 150cm tasolla ja koulua tämä taitaa juuri helpon A:n tasolla, sillä maltti ei aina tahdo riittää koulukiemuroiden kertaamiseen vaan vauhtia ja jännitys ovat ehdottomasti oriin mieleen. Näyttelyissä oria alettiin käyttää vanhemmalla iällä ja tämä kantakirjattiin II palkinnolla Saksassa ja hyväksyttiin jalostukseen. Eläkkeelle ori siirtyi 18 vuoden iässä jatkaen siitos oriina omistajansa huomassa. Jälkeläisiä oriin elämän ajalta on 12, joista seitsemän on tammoja ja viisi oreja, joista kumminkin kolme on ruunattu. Kaikki jälkeläiset ovat menestyneet esteiden saralla. Ori menehtyi vanhuuteen 26vuoden iässä.

Weltmeister on kulomusta holsteiner ori, säkäkorkeus 168cm. Ori on syntynyt että asunut koko ikäntä Welt:n siittolassa, jossa ori toimii yhtenä kantaoriina. Tämän oriin luonne ei vuosien varrella ole juurikaan muuttunut, kasvattajansa sanoin, ori on edelleen yhtä rempseä oma itsensä, jonka kanssa työskentelee mielellään esteillä, mutta myös koulukiemuroita ori taitaa loistavasti. Aloittanut kilpailu-uransa tilan omistajan tyttären käsittelyssä pienillä esteillä, mutta nykyään suurimpia rataluokkia ori on ylittänyt jopa huimat 160cm, mutta pääosin esteiden taso kilpailtaessaoli 130-140cm tasoista. Koulua ori taitoi ns perusteita kerraten, kilpailuissa ori on startannut vaativan B:n tasoissa luokissa. Ori on kantakirjattu I palkinnolla ja on saanut lukuisia kunniamainintoja hyvästä rakenteestaan ja rotutyypistään. Jälkeläisiä oriilla on reilut parikymmentä, joista noin puolet tammoja ja puolet oreja. Ori menehtyi onnettomuudessa 17vuotiaana, mutta suku on säilynyt ja se on hyvin arvostettu nimi virtuaali holstein jalostuksessa.

Golf on edellä mainitusta jälkipolvestaan poiketen tämä holstein on rautias, jolla ruununrajat takajaloissa ja pieni tähti päässä, säkäkorkeutta huimat 170cm. Ori on syntynyt Saksassa ja kiersi kodista kotiin, mutta päätyi takaisin kasvattajalleen Rusa Järn:lle. Ori on luonteeltaan kuvattu hyvätapaiseksi ja rauhalliseksi oriiksi, jonka kanssa pystyy toimimaan hyvin kaikenlaisissa tilanteissa. Kilpailu-uraansa ori on luonut estepainotteisesti noin 120cm tasoissa luokissa, mutta myös kouluratsastuskilpailuissa ori on tehnyt useita lähtöjä jopa vaativan A:n tasoisissa luokissa hyvällä menestyksellä. Oriilla on jälkeläisiä vain kuusi, joista yksi oli ori, loput tammoja. Jälkeläisistä ori on saanut kunniamainintaa ja hyväksytty jalostukseen. Menehtyi 25 vuoden iässä vanhuuteen.

Cardmania on tummanruunikko holsteiner tamma, säkäkorkeutta 166cm. Saksalaissyntyinen tamma on H. Ruushian kasvattama ja omistama tamma, joka periytyy hienosta suvusta (i. Grothy KTK-I / e. Bemberleya KTK-II), josta ei toisenlaista varsaa löydykkään. Tamma omaa rauhallisen ja tasapainoisen luonteen kasvattajansa mukaan, tamma toimii loistavasti erilaisissa tilanteissa ja toimii aloittelevempienkin ratsastajien käsissä. Hieman suvustaan poiketen tämä tamma on kilpaillut este- ja kenttäpainotteisesti esteillä, kenttä: 130cm tasolla, maastoeste: 120cm ja koulua vaativan B:n tasolla. Kilpailumenestys tammalla on ollut aivan omanlaista luokkaa, sillä tamman raudan luja ja kylmäpäinen asenne ovat auttaneet monessa tilanteessa aina voittoon saakka. Tamman voittoprosentti on laskettu tamman 14vuotis kaudella joka oli tuolloin 54,8 prosenttia! Jälkeläisiä tammalla on kahdeksan, kolme oria ja viisi tammaa. Tamma on kantakirjattu II palkinnolla.

Amorita on ruunikko holsteiner tamma, säkäkorkeutta 167cm. Tämä lieneeharvinainen poikkeus, mutta varsa on syntynyt Suomessa, mutta myyty Saksaan 6 vuoden iässä. Tamma on syntynyt lokakuussa Anna Dåhl:n siittolaan, joka on erikoistunut holsteineihin. Tamma on luonteeltaan kasvattajansa mukaan aina ollut määrätietoinen ja itsevarma menijä, joka tulee toimeen muiden kanssa. Esteillä tamma on ollut aina omaa laatuaan, sillä se on ketterä ja hyvä hyppääjä. Suomessa tamma oli saanut peruskoulutusta ja hyppäsi pienempiä esteitä, mutta nykyään kilpaillut noin 130cm radoilla. Koulukilpailuissa tammaa ollaan jonkin verran käytetty, mutta radan vaativuus on ollut helpon A:n tasoista. Virallista jälkeläismäärää tammalta ei tiedetä, mutta pääosin jälkeläiset asuvat Saksassa.

Adonis on ruunikko holsteiner ori, säkäkorkeus 166cm. Saksassa syntynyt, mutta myyty 3vuotiaana Ruotsiin, Jens Bolt:lle, yksityisomistajalle, eikä suinkaan siittolaan. Ori on kevyt rakenteinen, mutta lihaksikas. Luonteeltaan sitä on kuvailtu älykkääksi ja kylmäpäiseksi, jonka kanssa työskentely on mukavaa. Ori on kilpaillut niin esteillä että koulussa. Esteitä ori on hypännyt 120cm tasolla ja koulua ori on kilpaillut jopa Int. I tasoisissa luokissa asti. Ori on palkittu kantakirja tilaisuudessa III palkinnolla.

Lookalike on rautias tähtipäinen holsteiner tamma, säkäkorkeus 164cm. Ruotsalaissyntyinen tamma, joka on muuttanut Suomeen 9vuotiaana. Tamma on luonteeltaan reipas ja virkeä, ei kumminkaan mahdoton. Kilpailu uraansa tamma onluonut pitkälti este- ja kenttä painotteisesti maasto- ja kenttäesteillä 110-120cm tasolla sekä koulua vaativan B:n tasoisissa luokissa. Tammaa on maariteltu hyvä ja vahva rakenteiseksi ja se on kantakirjattu II palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on yhdeksän, joista viisi on tammoja ja neljä oria (3 ruunattu), jotka ovat kaikki kilpailleet menestyksekkäästi esteiden parissa.

Rubina on rautias holsteiner tamma, säkäkorkeus 166cm. Tamma on syntynyt Saksassa, Naorn nimisessä holsteiner siittolassa. Tamma tulee hyvin pienestä siittolasta, jossa kaikkiaan talli tilaa on vain kymmenelle hevoselle ja muutamalle ponille. Tamma myytiin tavoitteelliselle Hans nimiselle miehelle 2vuotiaana joka aloitti tamman koulutuksen aivan alusta. Tamma aloitti kilpailu-uransa vasta kuusi vuotiaana pienissä esteluokissa ottaen luokkavoitot heti. Tamma on aina ollut aivan omiaan esteillä, sillä se omaa hyvän hyppytekniikan sekä kylmäpäisen asenteen. Esteillä tamma on hypännyt jopa 140cm luokissa ja useita voittoja napsinut sieltä. Koulukilpailuissa tamma on kilpaillut vaativan B:n tasoisissa luokissa muutaman kerran sijoittuen ja voittaen. Jälkeläisiä tammalla ei ole montaa, sillä omistajansa tahtoi mielellään keskittyä kunnon kilpailu-uran luomiseen. Jälkeläismäärä jäi näin ollen neljään, jotka kaikki ovat myyty pääosin Saksaan ja sieltä lähtenet uusiin koteihinsa. Tamma on kantakirjattu II palkinnolla.

Robin on tummanruunikko holsteiner ori, säkäkorkeus 169cm. Tämä ori syntynyt Saksassa ja muutti pian Hallow -nimiseltä kasvattajatilaltaan yksityiseen omistukseen. Ori on aina ollut luonteeltaan hieman hermoileva ja kuuma, se tarvitsi osaavan ja määrätietoisen ratsastajan. Uraansa oriina hän on luonut estepainotteisesti noin metrin korkuisilla esteillä, koulukilpailuissa oria ei juurikaan nähty sillä sen pinna ei siihen "piiperrykseen" riittänyt. Oria on kehuttu sen upeasta rakenteesta monesti ja se pääsikin jo nuorella iällä astumaan kaikkiaan kuusi tammaa, jonka jälkeen ori ruunattiin koska omistaja ei kehdannut oriistaan luopua, joten päätös oli pakollinen. Ori palasi kaksi vuotta tuon jälkeen takaisin kisakäyttöön ja taso että sijoitukset nousivat salamannopeasti. Ruunatulla oriilla oli kerrankin rauhallisuutta eikä liiallista menohalua ja se on hypännyt jopa 140cm luokkia ja koulukilpailuissa startannut helpon A:n tasoisissa kisoissa. Kaikkensa kilpailu-uralleen antaneen ruunan pakasteeksi otetut spermat myivät heti kun tämä sai lisää menestystä ja tuntemusta nimelleen. Kaikkiaan jälkeläisiä jäi 12, joista kymmenen oli tammoja ja kaksi oreja. Robin kuoli vanhuuteen kunnioitettavassa 25 vuoden iässä.

Rupertus on kimo holsteiner ori, säkäkorkeus 170cm. Ori on syntynyt Ruotsissa mutta myyty Saksaan 8vuotiaana kisamatkalla ollessaan Saksassa. Tämä ori on suuri ja valkoinen, niin kuin monet sitä nimittävät. Ori on kilpaillut paljon estepainotteisesti erinomaisen hyvällä menestyksellä. Kilpailustartteja oriilla on useita satoja, mutta kilpailuluokkien koot ovat vaihdelleet 120cm alkaen jopa 160cm luokkiin asti. Sijoituksia ja voittoja kyseisen tason luokista on ja paljon. Vaikka ori on kilpaillut hurjia määriä, on se edelleen luonteelta yhtä rauhallinen ja kiltti kuten ennen. Oria on käytetty paljon siitokseen juuri erikoisen värityksensä takia. Kaikkiaan oriilla on jälkeläisiä lähemmäs kaksikymmentä, joista noin puolet on tammoja ja puolet oreja. Ori on kantakirjattu I palkinnolla.

Snow White on kulomusta holsteiner tamma, säkäkorkeus 165cm. Tamma on syntynyt Ruotsissa ja asunut siellä koko ikänsä kasvattajansa luona. Tamman nimi ei viittaa millään tavalla väritykseen, vaikka tämän tamman vanhemmat niin antoivatkin olettaa omalla värityksellään. Tamma on toiminut paljon yleispainotteisessa kisakäytössä niin koulussa, vaativan A:n tasoisissa luokissa, kuin esteillä 110-120cm tasoisissa luokissa. Tammaa on kuvailtu luonteeltaan lempeäksi ja kiltiksi, mutta joka kuulemma osaa vaatia tarvitsemansa huomion. Jälkeläisiä tammalla on kuusi, viisi oria ja yksi tammaa. Tamma menehtyi onnettomuudessa jo 15 vuotiaana.

Minnie on rautias holsteiner tamma, säkäkorkeus 162cm. Ruotsalaistaustainen sievä rakenteinen Minnie on ollut monen kodin kautta löytänyt omistajansa Jamien. Tamma on luonteeltaan kuvailtu hieman araksi, mutta erityisen kiltiksi tammaksi, joka voi olla johtuvaa jatkuvasta kodinvaihdosta jota tamma sai kokea kaikkiaan kuusi kertaa ennen nykyistä kotiaan. Tamman luonteessa ei ollut vikaa, eikä sen suuremmin kisatuloksissakaan kun koulutus saatiin kunnolla loppumaan. Tamma on kilpaillut pääosin estepainotteisesti, mutta myös koulukilpailu startteja tammalta löytyy. Esteillä tamma on kilpaillut hieman reilun metrin korkuisia esteitä ja koulussa helpon A:n tasolla. Näyttelyissä tamma on myös päässyt käymään ja onkin kantakirjattu III palkinnolla tamma- ja varsanäyttelyissä Ruotsissa. Jälkeläisiä tammalla on vain kolme, kaksi tammaa ja yksi ori.

Kennedy on rautias holsteiner ori, säkäkorkeus 164cm. Saksasta Ruotsiin muuttanut ori, joka on tullut tunnetuksi hyvästä kantakirja palkinnostaan (KTK-I) sekä hienosta esteratsun urastaan. Luonteeltaan oria ollaan kuvailtu vauhdikkaaksi ja orimaiseksi. Esteitä ori on kilpaillut 130cm luokissa, mutta erinomaisen hyvällä menestyksellä. Esteillä ori on aina ollut aivan omiaan, sillä se kykenee nopeisiin mutkiin, ripeään vauhtiin ja hyviin hyppyihin ja tietenkin suorituksetkin ovat tätä mukaa puhtaita ja hyvä aikaisia. Oriin virallista jälkeläismäärää ei tiedetä mutta muutamia kymmeniä varmasti. Ori menehtyi 24 vuoden iässä.

Passionate on kaunis hieman punertavan rautias holsteiner tamma, säkäkorkeus 165cm. Saksasta Ruotsiin myyty tamma jota on kehuttu eritoten kylmäpäisestä ja kiltistä "mammamaisesta" luonteestaan. Toiminut sijaisemona kahdelle varsalle. Kilpaillut paljon este- ja yleispainotteisesti esteluokissa, kentällä että maastossa, 120cm luokissa ja koulua vaativan A:n tasoisissa luokissa, myös kür luokissa. Tamma on kiertänyt myös paljon näyttelyissä ja on kantakirjattu tamma- ja varsanäyttelyissä II palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on kaikkiaan yhdeksän, viisi oria ja neljä tammaa. (c. shyl-prkl)

Offspring

 fwb tamma  Apocalypse  s. 13.10.2012    e. Marsannay 285
 holst tamma  Java Wafiya SWA  s. 15.12.2013    e. Java Bahia
 holst tamma  Fairlee Woods  s. 29.01.2013  61 sij.  e. Firecat
 holst ori  Weltig SWA  s. 12.04.2013  58 sij.  e. Hallucination
 holst ori  Weltzentrum SWA  s. 20.01.2014    e. Java Bahia

Competition results

ERJ-I - palkittu syyskuussa 2014 (5 + 50 + 25 + 15 + 10 = 105p)

27/02/2011 - ERJ - Windsor - 130cm - 3/40
13/03/2011 - ERJ - Viehättävä - 120cm - 7/50
17/03/2011 - ERJ - Neon - 130cm - 6/40
18/03/2011 - ERJ - BC Stable - 130cm - 7/60
25/05/2011 - ERJ - Juksula - 120cm - 3/60
29/05/2011 - ERJ - VV - 130cm - 2/30
10/09/2011 - ERJ - Bairdon - 130cm - 5/30
04/10/2011 - ERJ - Yedida Sporthorses - 130cm - 3/40
12/10/2011 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 130cm - 7/50
13/10/2011 - ERJ - Takapiha - 130cm - 6/50
17/10/2011 - ERJ - Cannabian Warmbloods - 130cm - 4/60
28/10/2011 - ERJ - Karon kisat - 130cm - 2/30
28/10/2011 - ERJ - KK Door Away - 130cm - 1/30
31/10/2011 - ERJ - Kotitien KK - 130cm - 2/30
01/11/2011 - ERJ - Kotitien KK - 130cm - 3/30
01/11/2011 - ERJ - KK Door Away - 130cm - 4/30
01/11/2011 - ERJ - Karon kisat - 130cm - 1/30
02/11/2011 - ERJ - Kotitien KK - 130cm - 4/30
06/11/2011 - ERJ - Takapiha - 120cm - 7/50
15/11/2011 - ERJ - Dooran Kisatoiminta - 130cm - 2/40
16/11/2011 - ERJ - Dooran Kisatoiminta - 130cm - 3/40
16/11/2011 - ERJ - Dooran Kisatoiminta - 130cm - 2/40
18/11/2011 - ERJ - Dooran Kisatoiminta - 130cm - 3/40
18/11/2011 - ERJ - Dooran Kisatoiminta - 130cm - 1/40
21/11/2011 - ERJ - Cannabian Warmbloods - 130cm - 3/50
27/11/2011 - ERJ - Lime - 130cm - 6/48
01/12/2011 - ERJ - Yamera - 130cm - 3/50
01/12/2011 - ERJ - The Last Legend - 130cm - 4/60
04/02/2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 130cm - 1/50
18/03/2012 - ERJ - KK Stewart - 120cm - 3/40
19/03/2012 - ERJ - Pyrr Warmbloods - 130cm - 5/100
20/03/2012 - ERJ - KK Stewart - 120cm - 3/40
22/03/2012 - ERJ - KK Stewart - 120cm - 6/40
13/07/2012 - ERJ - KK Bailador - 130cm - 6/70
14/07/2012 - ERJ - KK Bailador - 130cm - 5/70
23/07/2012 - ERJ - Hex Sporthorses - 130cm - 6/60
15/08/2012 - ERJ - Regea Oldenburgs - 130cm - 3/30
17/08/2012 - ERJ - Regea Oldenburgs - 130cm - 2/30
18/08/2012 - ERJ - Regea Oldenburgs - 130cm - 4/30
19/08/2012 - ERJ - Koston Suomenhevoset - 130cm - 2/50
19/08/2012 - ERJ - Takkura - 130cm - 2/35
21/08/2012 - ERJ - Takkura - 130cm - 3/35
22/08/2012 - ERJ - Takkura - 130cm - 4/35
22/08/2012 - ERJ - Takkura - 130cm - 5/35
22/08/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 130cm - 1/30
24/08/2012 - ERJ - Satulinna - 130cm - 3/30
26/08/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 130cm - 2/30
29/08/2012 - ERJ - Satulinna - 130cm - 4/30
01/09/2012 - ERJ - Venice - 130cm - 3/30
02/09/2012 - ERJ - Venice - 130cm - 2/30
09/09/2012 - ERJ - Satulinna - 130cm - 8/90
/51 sijoitusta

13/02/2011 - KRJ - Salpicar - Vaativa B - 2/40
16/02/2011 - KRJ - Salpicar - Vaativa B - 5/40
17/02/2011 - KRJ - Salpicar - Vaativa B - 3/40
17/02/2011 - KRJ - Mitar Warmbloods - Helppo A - 1/50
19/02/2011 - KRJ - Hiprakka - Vaativa B - 9/100
21/02/2011 - KRJ - Mêl Seren - Vaativa B - 4/50
02/03/2011 - KRJ - Acantha Farm - Vaativa B - 7/100
/7 sijoitusta

Diary

04.07.2014 - Päiväkirjamerkintä (hoitajana Tuulia T.)
Saavuttuani tänään tallille sain ensitöikseni kuulla Kingin olevan vielä tarhassa. Niinpä suuntasinkin tarhoille oria hakemaan, jotta pääsisin sen kanssa suunnittelemalleni maastoretkelle. Kingi antoi ottaa itsensä helposti kiinni eikä sen kiiltävässä karvassa näkynyt merkkejä liasta. Selvästikään ori ei pidä piehtaroimisesta, mikä on vain hyvä asia, sillä nyt pääsisin retkelle vielä nopeammin. Päästyäni takaisin talliin Kingin kanssa harjasin sen kunnolla kunnes olin varma, ettei sen karvasta löytyisi pölyhiukkastakaan. Sujautin vielä pienet piknikeväät Kingin satulalaukkuihin, minkä jälkeen talutin oriin ulos tallista. Olin kuullut oriin olevan hyvin kiltti, joten lähdimme maastoretkellemme ilman satulaa. Ratsastettuamme jonkin aikaa pikkupolkuja pitkin saavuimme pienelle metsäaukiolle, jonka keskellä kohosi suuri ja vanhannäköinen tammi. Päätin, että voisimme pysähtyä nauttimaan piknikeväämme tammen alle. Kingille olin ottanut mukaani pari omenaa, jotka ori hotkaisi kiitollisena, kun taas itselleni olin pakannut muhkean täytetyn patongin. Syötyämme eväät lähdimme käynnissä takaisin tallia kohti. Päästyämme takaisin tallille harjasin Kingin huolellisesti ja tarkistin, ettei sille ollut tullut haavoja jalkoihin retkemme aikana ennen kuin lähdin ajelemaan kotia kohti.

09.07.2014 - Päiväkirjamerkintä (hoitajana Tuulia T.)
Huh mikä ukkonen ajattelin kaartaessani autollani pihaan hoitamaan Kingiä. Olin alun perin suunnitellut meneväni toistamiseen maastoon oriin kanssa, mutta huonon sään takia päätinkin putsata sekä oriin että sen varusteet huolellisesti. Minulle kun oli kerrottu, että Kingillä olisi tärkeät kilpailut seuraavana päivänä. Päätin aloittaa varusteiden putsaamisesta. Olin lukenut jostain, että maito antaisi varusteille hyvän kiillon, joten hain pienen kulhollisen maitoa viereeni. Ensiksi puunasin varusteet huolellisesti vedellä ja saippualla, minkä jälkeen kiillotin ne vielä maidon avulla. Laitettuani puhtaana kiiltävät varusteet takaisin paikoilleen siirryin Kingin karsinalle. Saatoin heti nähdä oriin olevan aivan tolaltaan ukkosmyrskyn takia, joten jouduinkin rauhoittelemaan sitä pitkän tovin ennen kuin saatoin siirtyä oriin kanssa pesupaikalle. Pesupaikalla ori alkoi vähitellen rentoutua lämpimän veden virratessa sen selän yli. Kasteltuani Kingin läpimäräksi hieroin sen karvaan saippuaa, jonka huuhtelin sitten pois. Tämän jälkeen otin liiat vedet pois oriin turkista hikiviilalla, jonka jälkeen vielä kuivasin oriin pehmoisella pyyhkeellä. Loppusilaukseksi vielä rasvasin oriin kaviot, minkä jälkeen vein oriin takaisin karsinaansa. Ennen lähtöäni laitoin Kingille vielä loimen päälle, ettei se vain vilustuisi.

13.07.2014 - Päiväkirjamerkintä (hoitajana Tuulia T.)
Tänään olisi viimeinen hoitokertani Kingin kanssa, joten mietin kuumeisesti tallille ajaessani mitä tekisin sen kanssa tällä kertaa. Tallille päästyäni sain kuulla, että koska oli sunnuntai, Kingillä olisi lepopäivä. Tämä taas tarkoitti sitä, että oriilla ei sinä päivänä ratsastettaisi. Niinpä nappasin riimunnarun koukusta ja lähdin oriin kanssa pitkälle kävelylenkille maasta käsin. Tallin pihamaalla seuraamme lyöttäytyi yksin tallikoirista, joka hyppeli innostuksissaan jalkojani vasten kerjäten rapsutuksia. Annettuani koiralle sen niin kovasti kaipaamaa huomiota se lähti juoksemaan edellämme. Kysäisen vielä varmuuden vuoksi haittaisiko, jos otamme koiran mukaan, mutta se ei kuulemma haitannut alkuunkaan. Niinpä sitten syvään huokaisten lähdin taluttamaan Kingiä koiran menemään suuntaan. Käveltyämme kolme kilometriä minua alkoi hymyilyttää, sillä koiran voimat alkoivat selvästi ehtyä. Annoin Kingin laiduntaa hetken aikaa, minkä jälkeen kävelimme vielä pari kilometriä, ennen kuin palasimme takaisin tallille. Tallille päästyämme koira lysähti aurinkoon makaamaan selvästikin uupuneena reippaasta lenkistämme. Vietyäni Kingin karsinaansa, tarkistin ja harjasin oriin nopeasti, ennen kuin vein sen laitumelle nauttimaan kauniista loppukesän päivästä.

15.07.2014 - Estevalmennus (valmentajana Tuulia T.)
Ensimmäisellä valmennuskerrallanne päätin paneutua erikoisesteisiin. Kerrottuani sinulle ideastani totesit sen olevan mainio, sillä ori kuulemma pelkäsi hieman erikoisesteitä. Annoin teidän kuitenkin ensin lämmitellä rauhassa kaikissa askellajeissa, minkä aikana pystytin laine-esteen, viuhkaesteen ja muurin. Lämmiteltyänne hyvin eriaskellajeissa saitte vielä tulla ennen tuntia pystyttämieni kavalettien yli ravissa ja laukassa ennen kuin alkaisimme kunnolla töihin. Kuten olin arvellutkin, selvisitte kavaleteista mainiosti ilman sen kummempia ongelmia. Ensimmäiseksi annoin teidän tulla muurin yli, sillä se olisi oriille esteistä varmasti helpoin. Enkä erehtynyt. Kingi hyppäsi muurin yli kuin vettä vain, joten saatoimme siirtyä viuhkaesteelle. Viuhkaestettä Kingi hieman tuijotti ensin silmät levällään kuin ajatellen mikä ihmeen hökötys tuokin on. Ori kuitenkin hyppäsi viuhkankin yli, vaikka hieman epäluuloisen näköisenä, annettuasi sille voimakkaat avut. Saitte hypätä viuhkan yli vielä pari kertaa kunnes neljännellä yrittämällä ori hyppäsi esteen yli varmanoloisena. Tämän jälkeen siirryimme laine-esteelle, jonka oletin olevan ehkä se vaikein kummallisia hökötyksiä pelkäävälle oriille. Ensimmäisellä kerralla ori kieltäytyikin hyppäämästä esteen yli apujesi jäätyä hivenen heikoiksi. Toisella yrittämällä apusi olivat napakammat ja ori hyppäsi esteen yli, vaikkakin metrin korkeammalle kuin olisi tarvinnut, ikään kuin peläten esteen purevan. Vasta viidennellä yrittämällä pääsitte esteen yli niin, ettei Kingi jättänyt metrin kokoista rakoa itsensä ja esteen väliin.

20.07.2014 - Estevalmennus (valmentajana Tuulia T.)
Toisella valmennuskerrallamme aurinko paistoi kirkkaana taivaalta ja olinkin kastellut kentän aamutuimaan ennen tuloanne, ettei se olisi aivan pölyinen. Saapuessani kentälle lounastaukoni jälkeen olittekin jo lämmittelemässä itsenäisesti. Katselin hieman kauempaa, kun ohjasit oriin lämmittelyesteeksi rakentamani matalan ristikon ja pystyn yli hitaassa harjoituslaukassa. Kantapäät alas ja katse eteen huusin jo kaukaa kentälle kävellessäni. Säpsähdit hieman, sillä et ollut huomannut tuloani keskittyessäsi lämmittelemään Kingiä, mutta onneksi ori ei säikähtänyt. Kerroin teille, että tänään hyppäisimme rataa. Olin pystyttänyt teille kuudesta esteestä koostuvan radan, joka sisälsi myös yhden sarjaesteen. Annettuani teille merkin ohjasit Kingin ensimmäiselle esteelle, joka sattui olemaan okseri. Okserilta tiukka käännös vasempaan ja leijailit portin yli. Portilta olikin suoralinja sarjaesteelle, joka koostui trippelistä ja okserista. Leijailitte sarjaesteen yli näyttävään tyyliin, mitä seurasi loivakäännös oikealle pystyesteelle. Selvittyänne pystystä käännyitte vasemmalle ja hyppäsitte toivomuslähteen ylitse, jonka jälkeen olikin enää viimeinen este jäljellä. Viimeiseksi esteeksi olin laittanut räikyvän kirkkaan värisen okserin, mutta ori ei kirkkaista väreistä välittänyt vaan hyppäsi esteen yli kuin vettä vain.

01.08.2014 - Estevalmennus (valmentajana saila)
Olin saapunut Kingsvalleyhin valmentamaan Vibajaa ja tämän hevosta Weltkönigia. Maneesiin saapuikin vähän ajan kuluttua musta komea ori tepastellen ja pärkähdellen. Aloitin valmennuksen alkuverryttelyillä. Ratsukko sai ravata voltteja sillä välin, kun kasasin pitkän sivun viereen kaksi ristikkoa. Kun ristikot oli kasattu, käskin Vibajan nostaa laukan ja laukata pari kierrosta maneesissa. Ratsukko sai tehdä myös muutaman yksittäisen vaihdon, että olisivat sitten valmiina tehtäviin. Kun lämmittely oli ohitse, selitin Vibajalle mistä aloittaisimme. Aluksi hyppäisimme vain tuota kahden esteen sarjaa, että näkisin hieman orin työskentelyä. Vibaja ohjasi oriin aluksi ravissa kahdelle pienelle ristikolle. Welkönig oli todella reipas ja imi esteelle hyvin, jopa niin hyvin että Vibaja sai tehdä töitä pitääkseen oriin ravissa. Hypyt olivat hieman liioiteltua näin pienille esteille, joten käskin tulla uudelleen. Muutaman toiston jälkeen Weltkönig oli jo hieman rauhallisempi ja ylitti esteet hoppuilematta. Nostin taaimmaisesta esteestä 80cm korkean okserin ja etummaisesta tein vain hieman korkeamman ristikon. Käskin ratsukon tulla esteille laukassa, väliin tulisi mahtua kaksi laukka-askelta. Weltkönig tuli rauhallisesti ensimmäiselle esteelle, kuunteli Vibajan apuja hienosti ja loikkasi myös toisen esteen ongelmitta. Päätin, että tässä olisi tarpeeksi ensimmäiselle kerralle ja kerroin että seuraavalla kerralla tekisimme hieman haastavampia juttuja. Kiitin ratsukkoa ja annoin heidän tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

05.08.2014 - Estevalmennus (valmentajana saila)
Olin jo kasannut kahdeksan esteen radan, kun Vibaja saapui Weltkönigin kanssa maneesiin. Ratsukko alkoi heti verrytellä itsenäisesti, kun vielä mittailin esteiden välejä oikeanlaisiksi. Osoitin Vibajalle yhden esteen, jota saisi käyttää pariin verryttelyhyppyyn. Weltkönig tuli esteelle hieman vinossa, mutta ylitti 80cm korkean pystyn helposti. Vibaja hyppäsi yksittäisen esteen vielä pariin otteeseen, kunnes aloimme harjoitella rataa ensin pätkissä. Kaksi ensimmäistä estettä olivat pysty ja trippeli. Esteet olivat vielä noin metrin korkuisia, joita sitten nostettaisiin jos siltä näyttäisi. Pysty oli pitkällä sivulla, jonka jälkeen tuli kääntää hevonen päädyn kautta kokorataleikkaalle, missä odotti trippeli melko pienen lähestymisen jälkeen. Vibaja aloitti ja ratsasti Weltkönigin pystylle. Ori hyppäsi hienosti ja imi esteelle hyvin. Päädyssä oleva okseri hieman hämäsi, mutta Vibaja sai ratsastettua Weltkönigin siitä ohitse. Käännös trippelille sujui hyvin ja vain parin laukka-askeleen jälkeen este jo olikin edessä. Weltkönig ei välittänyt lyhyestä lähestymisestä vaan ponkaisi trippelin ylitse kuin vanha tekijä. Hyvää työtä. Ehdotin että ratsukko jatkaisi seuraavalla kerralla trippelin jälkeen kolmannelle esteelle, joka oli pysty. Kaksi ensimmäistä estettä meni jälleen hienosti, pieni käännös ja suoristus trippelin jälkeen ja pystyn ylitys. Weltkönig suoriutui taas oikein mallikkaasti. Kun olimme käyneet kaikki esteet näin läpi, annoin ratsukolle luvan kävellä hetken ja nostin kaikki esteet 120cm korkeiksi. Vibajan ei tarvinnut kauaa kertailla rataa, kun annoin luvan aloittaa. Tiet olivat tarkkoja kolmannelle esteelle saakka, mutta kolmannelta esteeltä lankkuesteelle ratsukko hieman oikaisi. Vibaja sai kuitenkin suoristettua orin ennen estettä ja he leiskauttivat yli. Kolmen esteen jumppasarja suoritettiin myös puhtaasti. Kahden viimeisen esteen väliin Weltkönig mahdutti vain kaksi askelta, vaikka kolme olisi ollut se optimaalinen. Esteiden ylitse kuitenkin päästiin, eikä viimeinen puomikaan pudonnut vaikka ori sitä hieman hipaisikin. Kehuin ratsukkoa oiken hienosta suorituksesta ja annoin luvan loppuverryttelylle.

08.08.2014 - Päiväkirjamerkintä (hoitajana saila)
Kävelin Kingsvalleyn pihatietä kohti tallia. Bussi oli jättänyt minut vähän aikaa sitten tienhaaraan. Olin tullut hoitamaan Weltkönigia, Vibajan pyynnöstä. Astelin talliin vain todetakseni, että ori oli vielä ulkona. Ei se mitään, ajattelin ja kävelin varustehuoneeseen. Olin päättänyt putsata orin varusteet. Varustekaapin avatessani, mietin mitä olin luvannut. Satuloita oli kaksi ja suitsia ainakin neljät. Muita nahkavempaimia en edes laskenut, vaan kaappasin kaikki syliini ja siirryin tallin puolelle. Putsailin varusteet huolellisesti ja kun vihdoin olin valmis, huomasin että kello oli mennyt jo reippaat kaksi tuntia eteenpäin. Vein varusteet paikoilleen ja kipaisin hakemaan riimunnarun. Huhuilin Weltkönigiä aikani portilla, ennenkuin herra suostui laahustamaan luokseni. Vein sen sisälle ja kiinnitin molemmilta puolilta käytävälle. Ori hirnahteli muutaman kerran ulos jääneille kavereille, mutta rauhoittui pian seisomaan aloillaan. Harjasin orin perusteellisesti, putsasin kaviot sekä selvitin harjan ja hännän. Valmistuttuani menin hakemaan satulan ja suitset varustehuoneesta. Mitäköhän Vibaja oli sanonut varusteista, mietiskelin ja katsoin samalla kelloa. Vibaja tulisi kymmenen minuutin kuluttua ja orin olisi oltava silloin valmis. Nappasin satulan ja suitset kaapista ja kiiruhdin takaisin oriin luo. Pistin sille suojat kaikkiin jalkoihin ja heitin satulan selkään. Weltkönig oli ihmeellisen rauhallinen ja sen silmät lurpsahtelivat kiinni tuon tuosta. Se heräsi vasta, kun rupesin irrottelemaan riimua ja heitin ohjat kaulalle. Ori avasi kuuliaisesti suunsa ja melkein haukkasi kuolaimet suuhunsa. Kun kaikki remmit olivat kiinni, otin orin irti käytävältä ja talutin tallipihalle. Kävelytin sitä noin viisi minuuttia kun Vibaja saapui paikalle. Hän kiitteli minua ja punnasin hänet selkään. Hän lähti kohti kenttää ja minä juoksin kohti bussipysäkkiä, että ehtisin kotiin menevään bussiin.

10.08.2014 - Päiväkirjamerkintä (hoitajana saila)
Kello oli vasta viisi kun lompsin Kingsvalleyn pihatietä. Olin lupautunut Weltkönigin kisahoitajaksi ja lähtö tapahtuisi jo seitsemältä. Vibaja oli jo tallissa kun saavuin paikalle. Hän pyysi minua harjaamaan orin, sillä välin kun hän hoitaisi toisen hevosen lähtökuntoon. Menin karsinaan jossa Weltkönig mutusteli aamuheiniään. Ori hörähti kerran ja jatkoi syömistä muina miehinä. Muutama letti oli yön aikana purkautunut, joten aloitin siistimällä niitä. Sen jälkeen harjasin oriin kauttaaltaan ja putsasin sieraimien ja silmien ympäriltä möhnät pois. Selvitin hännän ja pintelöin sen kuljetusta varten siistiksi paketiksi. Weltkönig oli jo melkein valmis ja talutin sen käytävälle, missä orin kuljetusloimi ja -suojat jo odottivat. Lakkasin kaviot vielä huolellisesti ja aloin sovittaa suojia herran jalkoihin. Weltkönig seisoi korvat pystyssä käytävällä, aivan kuin tietäen että kohta mentäisiin. Kun ori oli valmis, huikkasin Vibajalle joka kehotti taluttamaan oriin kuljetusvaunuun. Koppi oli iso ja siisti ja Weltkönig käveli sisään kuin vanha tekijä. Se kävi heinäverkkonsa kimppuun ja sidoin sen kiinni huolellisesti. Vibaja toi toisen hevosen vielä koppiin, sulki perälaidan ja matka saattoi alkaa.

Matka kesti vajaat pari tuntia ja kisapaikalla Vibaja juoksi ilmoittautumaan. Otin Weltkönigin pois trailerista ja ori hirnahteli ja tepasteli hetken omiaan, jonka jälkeen rauhoittui. Vaihdoin kuljetussuojat oriin omiin suojiin ja otin loimen pois. Heitin satulan orin selkään ja martingaalin kaulalle. Suitset orille olin laittanut jo trailerissa, joten kiinnitin enää ohjat kuolaimiin ja aloitin kävelyttämään hevosta trailerin läheisyydessä. Pian Vibaja juoksikin jo kovaa kyytiä takaisin ja vauhdista ponnisti oriin selkään. Hänen verryttelyaikansa oli kuulemma alkanut jo viitisen minuuttia sitten, joten suljin trailerin luukut ja lähdin kentän vierelle katsomaan ratsukkoa. Verryttely sujui hienosti ja vaikka sen aika jäikin lyhyeksi, rata oli menestys. Ratsukko sijoittuikin toiseksi kolmenkymmenen muun kisaajan joukossa. Purin Weltkönigin suorituksen jälkeen varusteista ja taluttelin hetken. Heitin sille kuljetusvarusteet päälle ja laitoin traileriin odottamaan kotiinlähtöä. Hieno päivä!

14.08.2014 - Estevalmennus (valmentajana saila)
Tänään keskityttäisiin erikoisesteisiin, sanoin Vibajalle joka ratsasti Weltkönigin maneesiin. Ori katsoi hetken sirkusta, minkä olin maneesiin pystyttänyt, mutta lähti sitten ravaamaan kiltisti maneesia ympäri. Olin pistänyt pystyyn vesiesteen, pari porttia, sekä lankkuesteitä mitkä oli koristeltu mitä erikoisimmalla tavalla. Olin pykännyt radan pystyyn pelkistä erikoisesteistä ja tänään ei hypättäisi kovin korkeita esteitä lainkaan. Vibaja verrytteli orin kaikissa askellajeissa kuuliaiseksi, jonka jälkeen aloitimme. Ratsukko sai hypätä kaikki esteet ensin yksitellen. Weltkönig ei tuijotellut kuin yhtä estettä, lankkuestettä johon oli leikattu lintujen kuvioita. Hetken jo näytti, että ori kieltäisi, mutta Vibaja rohkaisi oria hienosti ja Weltkönig hyppäsi ylitse. Toki liioitellulla ilmavaralla, ettei este vahingossakaan pääsisi hyökkäämään kimppuun. Kun kaikki esteet oli käyty lävitse, kerroin Vibajalle kuinka rata menisi ja ratsukko lähti liikkeelle. Tiet olivat tämän tasoiselle ratsukolle helppoja, minkä tarkoitus oli lisätä oriin itseluottamusta myös hieman jännittävimmilläkin esteillä. Vibaja ratsasti Weltkönigin ensin kohti muuria. Ori hyppäsi hieman liian kaukaa, mutta suoritui kuitenkin pudottamatta. Seuraavaksi oli vuorossa vesieste, jonka ori suoritti kuin vanha tekijä. Seuraavaksi vuorossa oli se aiemmin hieman pelottanut lintueste. Weltkönig lähestyi estettä varmasti, mutta löi liinat kiinni juuri ennen ponnistusta. Vibaja sinkosi upeassa kaaressa alas selästä ja Weltkönig lähti päinvastaiseen suuntaan. Vibajan puristeltua hiekat itsestään hän kapusi takaisin oriin selkään. Käskin ratsastamaan hieman skarpimmin esteen uudelleen ja olemaan kokoajan valmiina kieltoon. Vibaja ratsasti Weltkönigin reippaasti esteelle ja vielä ennen ponnistusta antoi muistutuksen, että yli olisi mentävä. Weltkönig hyppäsikin ylitse ja annoin käskyn siirtyä seuraavalle portille. Loppurata suoritettiinkin hienosti ja ratsukko sai vielä mennä koko radan toisenkin kerran. Esteiden korkeus oli ollut vain 80cm. Annoin ratsukolle luvan tehdä itsenäiset loppuverryttelyt ja poistuin maneesista.

Kaiken materiaalin © Jasmine Lane 2008, ellei toisin mainita / Otsikon kuvista kiitos Klosterhof Medingen ja Tomasz Siergiej
Tämä on virtuaalitalli, eikä mikään sivuilla ole oikeasti olemassa / this is a SIM-game stable
Tämä on virtuaalihevonen / this is a SIM-game horse