R.I.P Riimanni - kuollut 16.06.2011

Virallinen nimiRiimanni LempinimiRipe
Rotusuomenhevonen Värityspunarautias
Sukupuoliori Säkäkorkeus141 cm
Syntynyt24.12.2006 (27v) RekisterinumeroVH01-018-9251
KoulutustasoHelppo B - 110cm Painotuslajiesteratsastus
OmistajaVibaja, VRL-00727 KasvattajaMaria Honkanen
ArvonimetVIR MVA Ch, KTK-II, ERL-II

Riimanni on oriksi hyvin rauhallinen, ainakin niin kauan, kun tammoja ei ole näkyvissä. Ori luottaa ihmisiin hyvän kasvatuksen ansiosta, eikä ole koskaan kenellekkään mitään pahaa tehnyt - ainakaan tarkoituksella. Toisinaan orilla on huonompia päiviä, mutta ei jatkuvasti. Riimanni on kuitenkin pakettina melko perus suomenkansalainen.

Riimannin karsinaan kurkatessa saatat nähdä melko pieni kokoisen tummanpunarautiaan oriin touhuamassa omiaan. Yleensä oriin näkeekin tuhoamassa suolakiveä, ruokakuppia tai heinäverkkoa. Karsinassaan Riimanni on luotettava ja lempeä, niin kauan kuin ovi pysyy kiinni. Orin tulee olla sidottuna kiinni kaikenaikaa, ellei ovi ole kiinni. Vaikka ori onkin kiltti ja lempeä, se ei välttämättä ole tietoinen tekemisistään tamman lähettyvillä. Useimmiten tamman kävelessä karsinan ohi, Riimanni ei edes huomaa karsinassa puuhaavaa hoitajaa, vaan kävelee tamman läheiselle seinälle melkein tallaten hoitajansa. Kiinni ollessaan ori rupeaa hirnumaan ja liikkumaan levottoasti tammojen lähettyvillä. Harjatessa Riimanni yleensäkkin keskittyy melko hyvin hoitajansa härnäämiseen. Vähäinen hihojen maistelu ja turvalla tökkiminen on orille ominaista. Syödessäänkään ori harvemmin jättää hoitajaa omaan rauhaansa, vaan vähän väliä nostaa päänsä ruuan ääreltä ja tervehtii hoitajaansa. Riimanni toki kunnioittaa ihmistä, eikä tarkoita pahaa. Kunnioitus ihmistä kohtaan katoaa kuitenkin useimmiten tilanteissa, joissa vastaan kävelee kiimainen tamma. Taluttaessa Riimanni on kiltti, eikä pahemmin riuhdo. Useimmiten orimaiset tervehdykset ja päänviskominen kuuluu asiaan. Vaikka ori tuntuukin olevan kiltti talutettava, riimunnarun ketju osa on syytä pistää sen suuhun lyhyilläkin matkoilla.

Ratsastaessa Riimanni on unelma. Orin askel on erittäin pehmeä, eikä oikeastaan ollenkaan suomenhevosmainen, enemmän ponimainen liike - vaikka sen askel onkin melko suuri. Selkäännoustessa ori yleensä seisoo hetken aloillaan, mutta hermostuu hetken päästä ja alkaa "kävelemään tyhjää". Ratsastajan ollessa selässä ori on kuitenkin kuuliainen. Kouluratsastuksessa Riimanni on hyvä, ja jaksaakin keskittyä kauan. Esteillä orii on kuitenkin uskomaton, se todella kuuliainen ja kulkee kentällä vaikka tammojen keskellä hyvän ratsastajan kanssa, joka saa sen keskittymään apuihin. Ori hyppää hyvällä tyylillä, erikoisimmatkin esteet ylittyvät ilman ihmeellisempia kyttäyksiä. Esteillä Riimanni on eteenpäinpyrkivä, muttei karkaa käsistä. Ori on vikkelä jaloistaan, ja pystyy tekemään hyvinkin jyrkkiä käännöksiä. Maastoillessa ori on rauhallinen, ja lähes pomminvarma. Liikennettä Riimanni ei pelkää, ei edes suurempia ajoneuvoja - ellei joku nyt aja moottorikelkalla ihan vierestä. Juoksuttaessa Riimanni on pirteä, ja useimmiten vähän irroitteleekin. Irtohypytyksessä ori menee kovaa, mutta hidastaa pyytäessä - hypyttäjän tulee olla kokenut. Vaikka Riimanni onkin helpon ratsastettavan näköinen, aloittelijan alla Riimanni ei kulje kauniisti - ei todellakaan.

Estekilpailuissa Riimanni on äänekäs ja mahtaileva, kuten oriit yleensä. Uudet oudot alueet, ihmiset ja hevoset saavat Riimannin käyttäytymään hermostuneesti, mutta orii on silti käsiteltävissä koko ajan. Ennen suorittamissa orin kanssa tulisi tutustua hyvin kilpa-alueeseen. Suorituksen aikana Riimanni aika usein hirnahtelee muutamaan otteeseen ja mahtailee orimaisesti, tästä on hyötyä tietysti kaikenlaisissa kisoissa, kunhan se ei häiritse suoritusta. Kun Riimanni pääsee alkuun, se keskittyy suoritukseensa täydellisesti. Oriin kuljetuksessa ei ole ongelmia, se menee traileriin/kuljetusautoon helposti, tulee sieltä ulos helposti ja on rauhallinen kuljetuksen aikana.

Kengittäjän tullessa vierailemaan Riimanni omana itsenään tietenkin härnää kengittäjää minkä kerkeää. Näykkii leikkimielisesti, tökkii turvallaan, kuopii jaloillaan ja hirnahtelee vähän väliä. Jalkansa se kuitenkin pitää ylhäällä kauniisti, mitä nyt välillä haluaa muutaman askeleen ottaa. Lääkärin potilaana Riimanni on enemmän hermostunut. Jokin lääkärissä on, joka saa orin seisomaan varpaillaan. Koskaan se ei ole lääkärille mitään yrittänyt tehdä agressiivisesti, mutta on silti varuillaan. Hyvä laittaa kiinni molemmin puolin. Raspauksen aikana oriille yleensä ollaan annettu rauhoittavia sen hermostuneisuuden takia. (c. ajattar)

Suku virtuaalimaailmassa

Isä: Eetos FI
sh, prt, 139cm
ii: Onni-Viljami
sh, trn, 142cm
iii. Onni-Poika
iie. Viho-Viimeinen
ie: Heini FI
sh, tprt, 144cm
iei. Henri Viides
iee. Kesäinen Heinä
Emä: Henriikka FI
sh, tprt, 141cm
ei: Hagar SWE
sh, tr, 140cm
eii. Höran SWE
eie. Ellenora
ee: Violan Vuokko
sh, tprt, 146cm
eei. Vuokko-Herra
eee. Lotta Peppiina

Riimannilla on upea suomenpienhevos painotteinen suku. Kaikki hevoset Riimannin lähisuvussa ovat alle 150cm korkeita. Sukupuusta löytyy suurimmaksi osaksi suomalaisia hevosia, mutta muutama Ruotsalainenkin suomenpienhevonen löytyy. Riimannin suku edustaa hieman harvinaisempaa sukua.

Riimannin isä Eetos FI on suomalaissyntyinen upea vain 139cm korkea punarautias pienhevonen. Eetos on ollut vaikuttava nimi alue-estekilpailuissa pitkän aikaa. Kansallisissa estekisoissa orii on kilpaillut vasta vähän, mutta pärjännyt silti hyvin. Kisattu oriilla on 100 ja 120cm ratoja, mutta kotona orii on hypännyt yksittäisenä jopa 145cm, joten ponnua kyllä löytyy. Orii on ollut jalostuskäytössä vain satunaisesti ja jälkeläisiä oriilla onkin vain kaksi. Eetoksen omistaja onkin suunnitellut ruunaavansa oriin, jotta kilpaileminen olisi mielyttävämpää. Eetos ei siis ole kamalan yleinennimi suomenhevosten sukutaulussa. Orii on luonteeltaan vauhdikas ja hieman pippurinen, mutta yleisesti lempeä perussuomalainen.

Riimannin isänisä Onni-Viljami on suomessa syntynyt 142cm korkea suomenpienoinen. Väritykseltään orii on tummanruunikko ja oriilla on komea leveä läsi ja korkeat sukat. Orii on kerännyt paljon katseita este- ja koulukentillä upean ulkonäkönsä ja mahtavasti hoidetun pitkän ja tuuhean harjansa ansiosta. Oriin taidot ja uhkuva orimaisuus ovat myös tehneet osansa pojan kuuluisuudessa. Orii on kilpaillut esteitä 110cm luokissa ja koulua vaativaa B:tä kansallisissa. Kotitalliillaan valmennuksissa orii hyppää 130cm ja koulukiemurat onnistuvat Intermediaire II asti. Jälkeläisiä oriilla on neljätoista, suurin osa myyty Ruotsiin kilpa- ja jalostukäyttöön. Riimannin iii. Onni-Poika on 139cm korkea, punarautias esteori. Iie. Viho-Viimeinen on ärhäkkä piekkaritamma, säpäkkä ja tulinen kenttäponi.

Riimannin isänemä Heini FI on erittäin lahjakas tummanpunarautias estetykki. Tammalta löytyy korkeutta 144cm ja ponnua esteiltä 100cm asti. Tamma on Suomessa syntynyt ja osittain Ruotissa vaikuttanut upea ja sisukas pikkutamma. Heini myytiin Ruotsiin kilpailukäyttöön 10 vuotiaana, jolloin se oli kerennyt Suomessa kilpailla jo vaikuttavasti niin esteitä kuin koulua. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä kolme, jotka kaikki ovat syntyneet Suomessa. Nykyisen ruotsalaisen omistajan mukaan Heinille ei mitä luultavammin teetetä enempää varsoja ainakaan kilpailuiän aikana. Ehkä tamma tulee olemaan vielä myöhemmin eläkeiässään vaikuttava nimi jalostuksessa. Tamma hyppää kotitallillaan 120cm ratana ja yksittäisenä 130cm. Irtona tamma on mennyt 140cm. Koulukiemurat vääntyvät tammalta Helppo A'han asti. Riimannin iei. Henri Viides on 141cm korkea kouluori, joka on kisannut esteitäkin 100cm radoilla. Iee. Kesäinen Heinä on 146cm korkea, jo edesmennyt neljän varsan emä. Riimannin isänpuoleiseen sukuun kuuluvat myös mm. upeat Tajana, Paulana, Viisuri, Elmeri ja Solja. Kaikki nämä pienhevoset ovat estepainoitteisia ja suomalaissyntyisiä lahjakkaita suokkareita.

Riimannin emä Henriikka FI on Suomessa syntynyt ja vaikuttanut 141cm korkea tummanpunarautias estetykki. Tamma kilpailee Suomessa aluetasolla nuoren tytön kanssa 100cm ja 110cm ratoja menestyksellä. Riikka on startannut myös menestyksellä muutamia kouluratoja aluetasolla. Jälkeläisiä Henriikalla on tällä hetkellä vain yksi, Riimanni. Nykyisen omistajan mukaan Riikka tulee vaikuttamaan suomenpienhevoskasvatukseen myöhemmin. Luonteenpiirteiltään tamma on rauhallinen ja kiltti. Tamma toimii hyvin lastenratsuna ja onkin oiva opetusmestari. Riikka on opettanut kilpailuiden salat jo kahdelle nuorelle, eikä omistajan mukaan se tule jäämään siihen. Tamma on myös toiminut vammaisratsuna.

Riimannin emänisä Hagar SWE on Ruotsissa syntynyt mutta Suomessa vaikuttanut 140cm korkea tummanruunikko suomenpienoinen. Ruuna on koulupainoitteinen, mutta hyppää myös hyvin. Esteitä ei olla ruunalla kilpailtu kauheasti sen hurjan vauhdikkuuden takia. Hagar on startannut kansallisentason Helppo A:n ja Vaativa B:n luokkia. Hagar ruunattiin kahden jälkeläisen jälkeen, mutta omistajan mukaan lisää jälkikasvua tulee pakastesperman ansiosta. Riimannin eii. Höran SWE on Ruotissa elelevä 146cm korkea entinen siitosori, nykyisin ruunana köpöttelyheppana toimiva symppis. Eie. Ellenora on ehtinyt asua sekä Suomessa, että ruotsissa elämänsä aikana. Se on 148cm korkea.

Riimannin emänemä Violan Vuokko on melko tuntematon lähinnä jalostuskäytössä toimunut 146cm korkea tummanpunarautias kaunotar. Tamma on erinomainen ratsu, mutta vanhan jalkavamman takia Vuokko ei ole päässyt esittämään taitojaan kilpakentillä. Koulua tamma on kilpaillut vain helppoja luokkia seura ja aluetasolla lähinnä Vuokon ehtojen mukaan. Tammalla on jälkeläisiä seitsemän kappaletta, ja omistajan mukaan tarkoituksena olisi vanhemmassa iässä teettää vielä muutama lisää. Riimannin eei. Vuokko-Herra on 147cm korkea poni, ja eee. Lotta Peppiina on 145cm korkea rautias kenttätamma. Riimannin emänpuoleisesta suvusta löytyy myös ruotsalaissyntyinen Jeremias, upea koulutamma Annikki, vaikuttava estetykki Miisan Kerkko, kantakirjaori Pyyhky ja hieman tuntemattomampi jalostustamma Marlene. (c. ajattar, muokkaillut Sirja)

Jälkeläiset

 sph tamma  Kirveltäjän Likka  s. 30.01.2008  ei meriittejä  e. Päivänpaiste
 sph tamma  Koistilan Riidatar  s. 30.05.2008  VIR MVA Ch, KTK-I  e. Hairahdus
 sph tamma  Huvin Ainokainen  s. 28.07.2008  VIR MVA Ch, KTK-II  e. Severiina
 sh tamma  Koistilan Lumiriia  s. 22.11.2009  KTK-II  e. Lumikeiju
 sph tamma  Fiktion Rosiina  s. 06.09.2010  ei meriittejä  e. Himputtiina

Kilpailut (sijoitukset)

Champion arvonimi myönnetty 18.12.2007
VIR MVA arvonimi myönnetty 06.09.2010
Kantakirjattiin kesäkuussa 2007 II-palkinnolla, pistein 19 + 15 + 18 + 19 = 71p.
Palkittu ERL laatuarvostelussa III-palkinnolla, prosentein 77,93 %
Palkittu ERL laatuarvostelu uusinnassa II-palkinnolla, prosentein 81,05 %

08.02.2007 NJ Näyttely, Minettu, sph-orit, LKV3, irtoSERT, pt. Anette N.
06.04.2007 NJ Näyttely, Katrin Talli, sph-orit, LKV3, irtoSERT, pt. Eija P.
07.04.2007 NJ Näyttely, Langehoft, sph-orit, LKV3, irtoSERT, pt. Mira L.
15.01.2008 NJ Näyttely, Hiirenmutka, sph-orit, BIS3, LKV1, MVAsert, pt. Jenna H.
28.08.2010 NJ Näyttely, Viehättävä, sph-orit, BIS3, LKV1, MVAsert, pt. Shonna

01.   31.07.2007 ERJ Esteratsastus, Yenevan Ratsastajat, 60cm, 1/8
02.   23.10.2007 ERJ Esteratsastus, Red Rose, 80cm, 7/60
03.   05.11.2007 ERJ Esteratsastus, Seura FSRa, 100cm, 1/53
04.   06.11.2007 ERJ Esteratsastus, Seura FSRa, 100cm, 4/53
05.   09.11.2007 ERJ Esteratsastus, Rohan, 90-100cm, 6/45
06.   17.11.2007 ERJ Esteratsastus, Shiawase, 100cm, 6/38
07.   20.11.2007 ERJ Esteratsastus, BR Team, 50cm, 4/24
08.   21.11.2007 ERJ Esteratsastus, Divine Angel, 90cm, 4/44
09.   23.11.2007 ERJ Esteratsastus, FSRa, 100cm, 3/32
10.   24.11.2007 ERJ Esteratsastus, Vahveron ponitalli, 80cm, 6/40
11.   25.11.2007 ERJ Esteratsastus, Juggel, 70cm, 5/30
12.   27.11.2007 ERJ Esteratsastus, Yeneva, 100cm, 1/39
13.   28.11.2007 ERJ Esteratsastus, Yeneva, 100cm, 3/39
14.   28.11.2007 ERJ Esteratsastus, Sueno, 90-100cm, 3/50
15.   30.11.2007 ERJ Esteratsastus, Huisku, 60-80cm, 4/63
16.   01.12.2007 ERJ Esteratsastus, Hakaniemen tila, 100cm, 5/30
17.   01.12.2007 ERJ Esteratsastus, Previer, 100cm, 6/97
18.   02.12.2007 ERJ Esteratsastus, Kaunisrannan ratsastajat, 120cm, 6/41
19.   06.12.2007 ERJ Esteratsastus, Mörkövaara, 120cm, 3/15
20.   07.12.2007 ERJ Esteratsastus, Cecilie Riders, 110cm, 4/36
21.   09.12.2007 ERJ Esteratsastus, Cadillac, 120cm, 2/61
22.   09.12.2007 ERJ Esteratsastus, Shine Warmbloods, 100cm, 3/26
23.   10.12.2007 ERJ Esteratsastus, Shine Warmbloods, 100cm, 2/26
24.   11.12.2007 ERJ Esteratsastus, FSRa, 80cm, 1/47
25.   13.12.2007 ERJ Esteratsastus, Silke, 120cm, 4/50
26.   18.12.2007 ERJ Esteratsastus, Kuusikumpare, 80cm, 3/36
27.   21.12.2007 ERJ Esteratsastus, Dalayá, 90cm, 3/30
28.   20.12.2007 ERJ Esteratsastus, Mirus, 110cm, 4/68
29.   20.12.2007 ERJ Esteratsastus, Taivaanranta, 100cm, 8/64
30.   22.12.2007 ERJ Esteratsastus, Cradless Stables, 120cm, 3/60
31.   22.12.2007 ERJ Esteratsastus, Crescendo, 90cm, 4/44
32.   22.12.2007 ERJ Esteratsastus, Havumetsä, 110cm, 1/168
33.   22.12.2007 ERJ Esteratsastus, Rusina, 100cm, 1/60
34.   24.12.2007 ERJ Esteratsastus, Ashiato, 110-120cm, 4/42
35.   25.12.2007 ERJ Esteratsastus, LAC, 100cm, 10/230
36.   01.01.2008 ERJ Esteratsastus, Croviadella Ponies, 100cm, 6/43
37.   05.01.2008 ERJ Esteratsastus, Cey, 120cm, 5/126
38.   05.01.2008 ERJ Esteratsastus, Groove, 110cm, 2/30
39.   05.01.2008 ERJ Esteratsastus, Jeyek Welsh, 130cm, 1/25
40.   06.01.2008 ERJ Esteratsastus, Lime, 125cm, 9/95
41.   06.01.2008 ERJ Esteratsastus, FSRa, 80cm, 6/42
42.   07.01.2008 ERJ Esteratsastus, FSRa, 80cm, 4/42
43.   12.01.2008 ERJ Esteratsastus, Briedfelt, 120cm, 2/20
44.   15.01.2008 ERJ Esteratsastus, Midgårds, 110cm, 4/41
45.   18.01.2008 ERJ Esteratsastus, Midgårds, 110cm, 1/41
46.   18.05.2011 ERJ Esteratsastus, KK Louves, 110cm, 2/100

Valmennukset

19.02.2008, Katvusto, estevalmennus, 80-120cm
Valmentajan kommentti: Ainakin tämän päivän jännitykset on eletty. Riimanni oli orien valmennuksen jännin osallistuja. Esteille lähestyessä oli meno tasainen, kuunteli ohjien antamia pidätteitä ja hyppäsi rauhallisesti. Itse ehkä vähän jännitit estettä, mutta pysyit hypyssä hyvin mukana. Laukanvaihdoissa ei ollut mitään ongelmia, esteeltä ori vaihtoi laukan automaattisesti katseen mukaan ja esteiden välissä ravin kautta Riimanni ei malttanut ravista vaihtaa vaan teki tyylikkään vaihdon laukasta. Sitä sitten katsottiin ja alkoi ori hiljentyä raviin esteiden välissä. Erikoisesteitä Riimanni vähän katsoi, aluksi kirkas lankkuokseri oli tappavaa laavaa, mutta sitten se meni toisella kerralla tyylikkäästi senkin ylitse. Lopussa radan katsominen oli jännittävää, kun kaarteet oli sitä luokkaa että Riimanni oli ihan vinosti kun se lähti toiseen suuntaan.