R.I.P Annukka - kuollut 02.07.2011

Virallinen nimiAnnukka LempinimiNuka
Rotusuomenhevonen Väritysrautias
Sukupuolitamma Säkäkorkeus150 cm
Syntynyt14.04.2008 (24v) RekisterinumeroVH05-018-3947
KoulutustasoHelppo A - 60cm Painotuslajikouluratsastus
OmistajaVibaja, VRL-00727 KasvattajaSaija Leino
ArvonimetVIR MVA Ch, KTK-III, KRL-III

Yleisluonteeltaan Nuka on hieman äkkipikainen, mutta erittäin herkkä ja huomaavainen tamma. Jo pienenä Nuka osoitti meitä ihmisiä kohtaan suunnattoman temperamenttinsa, ja yritti päästä niskan päälle. Yleensä voit lukea hevossaduista, kuinka vanhat miehet puhuvat sydämellisesti tammoista, jotka ovat johtajia jo syntyessään. Meidän Nukamme on yksi tällaisista johtajatammoista, mutta jotta tamman sai aikanaan äsittelykykyiseksi, vaati tämä aikaa. Vaikka tamma onkin synnynnäinen johtajatamma, on Nuka loppujen lopuksi nykyään melko vaivaton käsitellä. Nuka on hyvin sydämellinen tamma kaikesta luonteestaan huolimatta. Pinnan alla kuohuu, on ehkä kaikkein paras sanonta kuvaamaan Nukaa.

Hoitaessa Nuka tavallisimmin tyytyy vain nukkumaan. Tamma seurailee puoliksi avoimella silmällään tallin tohinaa, mutta keskittyy nauttimaan hoitajansa hänelle suomasta huomiosta sekä karvan kiillosta. Kiinni pitämisestä tamma ei tykkää; tavallisimmin tamma riehaantuu ja yrittää päästä irti keinolla millä hyvänsä. Kiinni sitominen ei tosin ole edes tarpeellista - tamma nimittäin seisoo paikoillaan myös ilman narua. Kavioiden puhdistus on alkuhankaluuksien jälkeen vaivatonta. Pesemisestä Nuka ei tykkää, sillä tamma on aina ollut luonnon lapsi. Vesi lähinnä kammoksuttaa Nukaa (ainakin silloin, kun vettä käytetään muuhun kuin juomatarkoitukseen). Tamman kuitenkin saa pestyä, kunhan tamman saa ensin rauhalliseksi. Taluttaessa Nuka käyttäytyy arvokkaan rauhallisesti, eikä edes yritä tehdä jekkujaan. Tamma hirnahtaa tietenkin aina pehmeän tammamaiseen sävyyn ystäviään kohdatessaan, mutta muuten tamma ei oikeastaan talutellessa muun maailman menoon reagoi. Rauhallinen tamma kaiken kaikkiaan, ainakin nyt, kun luulot on otettu varsa-kauden jälkeen pois. Lastaaminen ei ole ollenkaan mieluisaa Nukalle. Tamma inhoaa hämäriä ja pieniä paikkoja sekä kiinnitettynä olemista. Lastaaminen ei ole helppoa, mutta tamman saa oikeilla konsteilla myös kuljetuskoppiin.

Vasta laitumella ja tarhassa hevoskavereidensa kanssa Nuka näyttää johtajuutensa - eikä silloinkaan kovin selvästi. Tammalla on synnynnäinen arvostus, kuin sädekehä luotuna päänsä päälle. Muut tammat eivät koskaan ole kunnolla ryppyilleet Nukalle, ja mikäli uudet ja uhmakkaat laumalaiset tätä yrittävät, pudottaa Nuka uhittelijat rauhallisella tavallaan maan pinnalle. Juuri muiden hevosien arvostuskin on osaltaan muovannut Nukasta rauhallisen tamman, jota ei olisi varsaikäisestä uhmakkaasta Nukasta uskonut mitenkään.

Ratsastettaessa Nuka on yhtä rauhallinen, kuten tavallisestikin. Nukaa ei pahemmin hetkauta ylimääräinen silmäpari kentänlaidalla, pörisevä traktori lähettyvillä tai mikään muukaan erityinen häiriötekijä. Nuka on myöskin hyvin herkkä ratsastettava - tamma ei tarvi yhtään kovia apuja, päinvastoin tamma hermostuu niistä ja ihmettelee mikä on vialla. Nuka toimii hyvin lähes kenen tahansa käsissä. Kouluratsuna Nuka on pettämättömän varma, sekä oivallinen kilparatsu. Tammalla on rauhallisen varmat ja tasaiset liikkeet, yleensä ainoa miinuspuoli tamman arvioissa on ollut vetämättömyys ja eteenpäinpyrkimättömyys. Kun nämä Nukan tavallisimmat virheet tietää, osaa niihin keskittyä ja työstää niitä. Tamma on mukava ratsastettava, joka kuitenkin täydellisen harmonian saavuttaakseen vaatii selkäänsä kokenutta ratsastajaa. Myös esteratsastuksesta Nuka tykkää kovasti - vaikka hyppytyyli ei toki olekaan parhaimpien esteratsujen tasoa, hyppää tamma vaivattomasti omantasoisensa esteet. Maastossa Nuka on mukava kaveri. Se ei pelästy lähes mistään, ja tamman vauhtikin pysyy kohtuuden rajoissa. Kilpakaverina tamma on kuitenkin aivan pettämätön. Vaikka tamma onkin "kuuma suomalainen", se käyttäytyy kilpailupaikoilla erittäin rauhallisesti ja arvokkaasti, ja päästää itsensä irralleen vasta radalla. (c. meghan)

Suku virtuaalimaailmassa

Isä: Aappo
sh, prt, 155cm
ii: Alpon Eino
sh, rt, 156cm
iii. Ernesti
iie. Mielikki
ie: Alpon Oili
sh, prt, 151cm
iei. Alpon Santtu
iee. Piu Pau Paula
Emä: Inkeri
sh, rt, 150cm
ei: Sakun Timi
sh, vrt, 152cm
eii. Saku
eie. Orvokki
ee: Hellevi
sh, rt, 150cm
eei. Hannes
eee. Hannakaisa

Annukan isä Aappo on punarautias 155 senttinen suomenhevonen Etelä-Suomesta. Jästipääksi ja tempperamenttiseksi kutsuttu ori omaa kuitenkin upeat liikkeet, joista on ollut hyötyä etenkin koulupuolella. Aappo syntyi pari viikkoa ennen laskettua aikaa, mutta oli kaikesta huolimatta erittäin terhakka ja rohkea orivarsa. Aappo myytiin heti vieroituksen jälkeen suomenhevossiittolaan, jossa se nykyisin asuu - ori onkin pienen suomenhevossiittolan tärkein siitosori ja Aappolla onkin jo lukuisia jälkeläisiä. Ori on kilpaillut parhaimmillaan jopa vaativallakin tasolla niittäen mukavasti menestystä itselleen, Aappoa onkin usein nähty kärkikolmikon parissa. Näyttelyissäkin Aappo on haalinut itselleen menestystä, ori on palkittu usein II-palkinnolla, mutta kerran se on yltänyt I-palkinnollekkin saakka. Aappo jätti kilpakentät taakseen 17-vuotiaana ja nykyään ori viettää siitoseläkettään ja astuu satunnaisesti tammoja. Sillä onkin jo päälle 50 jälkeläistä.

Aappon isä Alpon Leino - komea rautias 156 senttinen suomenhevosori on hiukan vähemmän tunnettu suomenhevospiireissä. Ori kilpaili nuoruudessaan kohtuuhyvin menestyen Helpoissa-luokissa erään aikuisratsastajan kanssa, kunnes ori äkillisesti myytiin toiseen kotiin. Leino ei sopeutunut uuteen paikkaan hyvin ja vei aikaa ennenkuin orin kanssa pääsi edes kilpakentille. Pitkän uurastuksen jälkeen Leino starttasi hyvin menestyen jopa muutaman kerran vaativalla tasolla, kunnes siirtyi kokonaan siitoseläkkeelle. Näyttelymenestys jäi orin kanssa vähäiseksi, Alpolla käytiin vain kerran näyttelyissä, joista ori nappasi kuitenkin hyvin II-palkinnon. Elämänsä aikana ori astui alle 50 tammaa ja Leino kuoli ähkyyn omaan kotikarsinaansa 22-vuoden iässä.

Aappon emä Kirsin Kirmaaja on punarautias kaunis suomenhevonen. 152 senttinen tamma on startannut niin este- kuin koululuokissa tasaisesti menestyen. Kirmaaja syntyi eräälle yksityiskasvattajalle, jonka omistuksessa tamma olikin koko ikänsä. Luonteeltaan se oli kovin kiltti, eikä tehnyt pahaa kärpäsellekkään, mutta ratsastaessa Kirmaaja oli kuitenkin suhteellisen haastava, eikä se päästänyt koskaan ratsastajaansa helpolla. Aluksi tamman kasvattaja kilpaili Kirmaajalla pienempiä luokkia, jonka jälkeen tamma siirtyi kuitenkin kasvattajan tyttärelle kilpailtavaksi. Parhaimmillaan tammaa nähtiin jopa reilun metrin luokissa ja Helpon B'n radoilla. Liikkeittensä puolesta koulupuoli olisi riittänyt pidemmällekkin mikäli olisi yritetty. Tamma varsoi elämänsä aikana viidesti ja kuoli 25-vuotiaana vanhuuteen.

Annukan emä Inkeri on rautias upeajouhinen tamma. 150 senttinen suomenhevonen on asunut koko ikänsä suomenhevossiittolassa Pohjanmaalla ja työskenteli nuoruudessaan kouluhevosena jopa kansallisellakin tasolla. Inkeriä kuvaattiin osaavaksi, nöyräksi ja hyväliikkeiseksi tammaksi, jolla oli kuitenkin pientä pilkettä silmäkulmassa. Inkeri oli pääosin yhden ihmisen hevonen, eikä se sietänyt kauheaa häslinkiä. Kilparatsuna tamma oli upea, se teki työnsä aina huolella ja ihastutti ihmisiä upeilla liikkeillään ja jouhillaan. Näyttelyissä tammaa käytettiin melko harvoin, Inkeri oli kuitenkin rakenteeltaan hyvää perusluokkaa ja se palkittiin yleensä II-palkinnolla, muutama mätsäreistä ansaittu punainen ruusukekkin tammalla on. Inkeri siirtyi siitoseläkkeelle 16-vuotiaana jonka jälkeen se varsoi 8 upeaa varsaa, yhteensä Inkerillä oli 11 kaunista jälkeläistä, joista jopa 9 tammoja. Tamma kuoli 25-vuoden ikäisenä vanhuuteen omaan karsinaansa.

Inkerin isä - upea paksujouhinen suomenhevosori Sakun Timi on tunnettu jalostusori Suomessa. 152 senttinen ori on kilpaillut tasaisesti menestyen niin koulu- kuin estepuolella, mutta suuremmat menestykset ovat tulleet kuitenkin näyttelyissä. Upea rakenteinen ja kiltti luonteinen ori on palkittu useasti I-palkinnolla ja varsana Timi olikin yksi Suomen parhaista ja lupaavista varsoista. Timin suvussakaan ei ollut paljon moittimista, suku oli melko tunnettu, mutta samalla myös harvinainen ja Timin suvusta löytyi hyviä periyttäjiä. Ori olikin suosittu jalostuspiireissä ja Timin elämä pyöri kilpakentillä, sekä siitoshevosena. Ori hyppäsi kevyesti päälle metrin ratoja ja kilpaili parhaimmillaan Helpossa A'ssa. Orilla kilpaili sen kasvattaja ja omistaja ja Timi asuikin koko ikänsä samassa paikassa. Ori kuoli vanhuuteen 27-vuoden ikäisenä.

Inkerin emä Hellevi on perussuomalainen rautias suomenhevonen. 150 senttiseksi tammaksi kasvanut Hellevi oli luonteeltaan tammamainen ja kipakka, eikä tullut kaikkien kanssa hyvin toimeen. Varsansa Inkerin tavoin Hellevi oli pääosin yhden ihmisen hevonen ja toimi vain sillä yhdellä ihmisellä hyvin ratsuna. Hellevi syntyi pienikokoiseen suomenhevossiittolaan, jossa asuikin koko ikänsä. Siittolan omistajan poika kilpaili tammalla aktiivisesti koulupuolella, sekä pienissä esteluokissa. Tamma keskittyi kuitenkin mielummin tiputtamaan esteitä kuin hyppäämään niiden yli ja Hellevin kanssa esteet jätettiin toissijalle. Näyttelyissä Hellevi ei ollut mikään upea näky, mutta ei myöskään rakennehirviö. Hellevi napsi II & III-palkintoja tasaiseen tahtiin. Tamma siirtyi eläkkeelle 17-vuotiaana, jonka jälkeen varsoi 5 upeaa varsaa.

Jälkeläiset

 sh tamma  Fiktion Hertta  s. 04.01.2009  ei meriittejä  i. Antin Velmu
 sh tamma  Koistilan Lakka  s. 10.11.2010  ei meriittejä  i. Hölkyn Jörö
 sh tamma  Koistilan Siru  s. 10.11.2010  ei meriittejä  i. Hölkyn Jörö
 sh tamma  Koistilan Annuli  s. 06.06.2011  ei meriittejä  i. Maljan Murtokohta

Kilpailut (sijoitukset)

Champion arvonimi myönnetty 07.12.2010
VIR MVA arvonimi myönnetty 17.07.2011
Kantakirjattiin lokakuussa 2010 III-palkinnolla, pistein 19 + 16 + 17 + 16 - 68p.
Palkittu joulukuussa 2010 KRL tilaisuudessa (73,77 %) - KRL-III

25.03.2010 NJ Näyttely, Heinämäki, suomenhevostammat, BIS3, LKV1, MVAsert, pt. Kata P
28.08.2010 NJ Näyttely, Viehättävä, suomenhevostammat, LKV1, irtoSERT, pt. Shonna
11.11.2010 NJ Näyttely, Fiktio, suomenhevostammat, BIS4, LKV2, MVAsert, pt. Anette N.
30.06.2011 NJ Näyttely, Viehättävä, suomenhevostammat, BIS5, LKV1, MVA-sert, pt. Anette N

01.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 2/69 90.805%
02.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, KN Special, 2/70 89.202%
03.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo C, 5/65 69.335%
04.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo C, 5/65 68.832%
05.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 7/69 56.629%
06.   26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, KN Special, 4/70 69.187%
07.   27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Mörkövaara, Helppo A, 7/60
08.   28.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Cornell, Helppo A, 8/181
09.   29.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Mörkövaara, Helppo A, 3/60
10.   29.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Mörkövaara, Helppo A, 7/60
11.   30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 5/60 80.322%
12.   30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 5/50 80.993%
13.   30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 1/50 82.853%
14.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 4/40 88.711%
15.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 4/40 76.390%
16.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 1/40 77.166%
17.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 6/40 68.401%
18.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 4/40 68.838%
19.   31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Fiktio, Helppo B, 5/40 68.583%
20.   02.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Lakea, Helppo A, 3/60
21.   08.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Cornell, Helppo B, 8/100
22.   09.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Acapella, Helppo A, 4/30
23.   12.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Fellmoore, Helppo A, 5/47
24.   19.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Cornell, Helppo C, 3/131
25.   19.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Cornell, Helppo B, 6/131
26.   23.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Cornell, Helppo A, 1/133
27.   23.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Stuteri Därav, Helppo A, 2/30 74.169%
28.   24.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Katvusto, Helppo A, 1/90
29.   25.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo B, 4/100 80.877%
30.   25.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 3/100 82.585%
31.   27.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 7/100 81.223%
32.   01.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Jerry, Helppo C, 5/50
33.   02.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Malsamo, Helppo A, 5/34
34.   05.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo A, 1/52
35.   06.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo B, 1/52
36.   08.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo B, 3/52
37.   08.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo A, 2/52
38.   23.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo B, 1/52
39.   28.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Hellpo A, 4/52
40.   01.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Mörkövaara, Helppo A, 2/50
41.   04.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Mörkövaara, Helppo A, 2/50
42.   19.05.2011 KRJ Kouluratsastus, Ride Club Gringsted, Helppo A, 4/40
43.   21.05.2011 KRJ Kouluratsastus, Ride Club Gringsted, Helppo A, 2/40
44.   22.05.2011 KRJ Kouluratsastus, Duren, Helppo A, 1/30
45.   23.05.2011 KRJ Kouluratsastus, VV, Helppo A, 2/30
46.   27.05.2011 KRJ Kouluratsastus, VV, Helppo A, 2/30
47.   14.06.2011 KRJ Kouluratsastus, KK Backyard, Helppo A, 5/30
48.   14.06.2011 KRJ Kouluratsastus, Duren, Helppo A, 4/30
49.   17.06.2011 KRJ Kouluratsastus, Duren, Helppo A, 1/30
50.   17.06.2011 KRJ Kouluratsastus, KK Backyard, Helppo A, 1/30

Valmennukset

-