R.I.P Sinervuon Aamu - kuollut 05.12.2014

Virallinen nimiSinervuon Aamu LempinimiAamu
Rotusuomenhevonen Väritysvoikko
Sukupuolitamma Säkäkorkeus156 cm
Syntynyt16.02.2010 (21v) RekisterinumeroVH11-018-0151
KoulutustasoVaativa A - 105cm Painotuslajikouluratsastus
OmistajaVibaja, VRL-00727 KasvattajaVeikka Sinervuo
ArvonimetKRJ-I

Sinervuon Aamu, lyhyemmin pelkkä Aamu, on ihastuttava suomenhevostamma koulusuvusta. Aamu on perinyt upeat kouluratsun liikkeensä ja nöyrän luonteensa sukunsa menestyksekkäiltä yksilöiltä. Kukapa ei Aamun selkään kipuaisi? Tunne on yhdistettävissä keinuhevosen keinuvaan liikkeeseen. Eipä tamma hassumman näköinenkään ole - voikko ilmestys on kuin suoraan satukirjasta.

Aamu on ehdottoman virkeä hevostamma. Se on heti ensimmäisenä hörisemässä aamukaurojen perään ja odottaa ulospääsyä innokkaasti. Tamma omaa vahvan etupuolen ja toisinaan se on rynnimässä karsinan ovesta ulos. Ei Aamu kuitenkaan pahaa tarkoita ja piakkoin käsittelijäkin tietää kuinka tamman kanssa tulee käyttäytyä. Aamun hoitaminen sujuu parhaiten käytävällä. Näin se pysyy taatusti paikoillaan ja sitä on mukava harjata. Kavioiden putsaamisen ja kengityksen kanssa ei ole minkäänlaisia ongelmia, jos vain tamma saa vähän heinää pureskeltavakseen. Kyllä Aamulle ainakin ruoka maittaa! Taluttaessa on hyvä pitää kiinni riimuosasta, sillä Aamu tunnetusti vilkastaa tahtiaan jos huomaa tilaisuuden tulleen. Pienellä komentamisella tamma on aisoissa hetkessä. Tammoja Aamu ei siedä lähelleen, mutta sen voi tarhata ruunien kanssa.

Ratsastaessa esiin tulevat Aamun parhaimmat puolen. Tamma on nöyrä ja kuuliainen kouluratsu, joka toimii pienin ja herkin avuin. Tammaa ei tarvitse missään nimessä komentaa selästä käsin ja raipallakin pelkkä hipaisu riittänee saamaan Aamuun tehoa. Tamma on kauttaaltaan taipuisa ja vetreä hevonen. Aamu on kuitenkin hitaasti syttyvää sorttia ja se kaipaa perusteellisia alku- ja loppuverryttelyjä. Yhteistyökykyisenä ja keskittyneenä tehtävään Aamu on mitä erinomaisin kilpakumppani. Muotoon hakeutuva Aamu on yleensä peräänannossa loppuratsastuksesta. Sen kanssa ei tarvitse junnata paikoillaan, vaan vaihtelulla saadaan tehokkuutta työhön. Esteillä Aamu on energinen ja hiukan holtitonkin. Tamma vaatii pehmeää hallintaa ja määrätietoisuutta. Aamu ottaa mielellään suuren loikan hypätessään ja siinä ei passaa ratsastajan olla hypystä myöhässä! Toisinaan Aamu voi vaikuttaa reippaalta, mutta tahmealta. Maastossa Aamu toimii rennolla kädellä. Sitä ei tarvitse kauaa houkutella laukkaan, kun jo ollaan menossa! Tamma on maasto- ja liikennevarma tapaus, jolta sujuu yksinkin menot metsikössä.

Kilpailupaikoilla tamma koreilee selvästikin ja välillä keskittyminen hiipuu esittämisen taakse. Napakka herätys saa Aamun takaisin työskentelyn pariin ja se kuuntelee ratsastajaansa taas. Välillä Aamu ryhtyy hiukan jännittämään, jolloin se voi tuntua tahmealta. Rento suoritus auttaa tammaa palaamaan rentoon kotimeininkiin ja radalla mennään näyttävänä kokonaisuutena! (c. femm.)

Suku virtuaalimaailmassa

Isä: Sinervuon Unisieppari
sh, vkk, 160cm
ii: Ellun Sammakkoprinssi
sh, vkk, 157cm
iii. Ellun Vyötiäinen
iie. Piron Prinsessa
ie: Noidankieli
sh, rt, 154cm
iei. Patalaiska
iee. Käärmeennahka
Emä: Sinervuon Elli
sh, vrt, 154cm
ei: Sinervuon Ritari
sh, vrt, 147cm
eii. Ritari-Ässä
eie. Maaria
ee: Kamilla
sh, vprt, 156cm
eei. Luistaja
eee. Kamomilla

Sinervuon Aamun isä Sinervuon Unisieppari on Aamun tavoin Veikka Sinervuon kasvattama upea voikko ori Keski-Suomesta. Ariksi kutsuttu 160cm korkea suomenhevonen on kouluratsastuspainotteinen ja paljon kilpaillut, sekä sijoittunut. Arin rehellisyys ja yhteistyöhaluisuus näkyvät sen hyvissä suorituksissa. Luonteeltaan Ari on hyvätapainen ori, jolta kuitenkin löytyy pieni pilke silmäkulmasta. Orissa ei ole hyvää pelkästään luonne, vaan myös isot ja elastiset liikkeet. Orin selässä saa nopeasti vatsansa sekaisin, jos ei pääse raviin mukaan istunnalla. Kantakirjauksessa Ari sai toisen palkinnon ja on ori näyttelyissäkin menestynyt. Sinervuon Unisieppari onkin kasvattajansa ja omistajansa Veikka Sinervuon terävin silmäterä. Ari koulutettiin aina Vaativa A:n tasolle asti. Ori on nykyään eläkkeellä ja astuu muutamia tarkkaan valittuja tammoja.

Aamun isän isä Ellin Sammakkoprinssi oli nimensä mukaisesti varsinainen sammakko. Prinssiksi kutsutun orin omisti Veikka Sinervuo ja sen kasvatti Veera Hyvärinen. Nyt jo edesmennyt, paljon tuloksia monessa eri lajissa napannut, Prinssi oli melko temperamenttinen ori. Prinssi oli rakenteeltaan hyvä ja se kantakirjattiin toisella palkinnolla, mutta jouduttiin ruunaamaan parin astutuksen jälkeen, orin ollessa liian vaikea käsiteltävä. Voikko 157cm korkea ruuna siirtyi Veikka Sinervuon lapselle kisaratsuksi. Luonteeltaan Prinssi oli ruunana ystävällinen hoidettaessa, mutta silloin tällöin arvaamaton ratsuna. Upeat isot liikkeet omistava Prinssi kilpaili paljon esteillä ja menestyi niissä parhaiten. Koulua ja mm. maastoesteitä Prinssi kilpaili myös useita kertoja, mutta esteet maistuivat parhaiten. Eläkkeensä Prinssi eli onnellisesti perheen rakastettuna "vaarina".

Aamun isän emä Noidankieli syntyi suuressa suomenhevos siittolassa Pohjois-Suomessa. Noidankieli, eli Noita, sai nimensä esiteltyään kieltään kaikille ja ne jotka siihen silloin koskivat, saattoivat saada pienet hampaanjäljet käsiinsä. Rautias, 154cm korkea Noita siirtyi pian myyntiin siitostallin mentyä konkurssiin, mutta kukaan ei halunnut juuri emästä erotettua pientä, hieman rumaa tammaa. Lopulta Veikka Sinervuo astui kuvaan hakiessaan tammavahvistusta siittolaansa. Noita lähti pilkkahintaan Veikan matkaan, mutta Veikka näki tammassa jotain, mitä muut eivät. Noita sai kasvaa hyvissä oloissa aikuiseksi ja se koulutettiin asianmukaisesti. Noidassa ei ollut tarpeeksi potentiaalia menestyä kisoissa, mutta kotitallilla siitä tuli korvaamaton ja rakastettu hevonen lapsille. Noita osoittautui myös todella mahtavaksi emäksi ja onkin saanut useamman toista upeamman varsan, jotka ovat kaikki hyväkäytöksisiä. Noita on elänyt vanhaksi ja viettää vieläkin eläkepäiviään Veikan rakkaana tammana.

Aamun emä Sinervuon Elli - vaaleanrautias upea 154 cm korkea suomenhevostamma on Veikka Sinervuon kasvatti, joka on Veikan omistuksessa. Elli syntyi vaikean synnytyksen jälkeen uupuneena ja ruipelona. Kukaan ei olisi silloin arvannut miten kaunis ja potentiaalinen tammasta tulisi. Sinervuon Ellin lapsuus oli vaikea, se oli heikko ja toisten varsojen riepoteltavana. Kasvaessaan varsakarvan alta paljastui säihkyvä Elli, upeine liikkeineen ja tammamaisine luonteineen. Kolmevuotiaiden laatuarvostelussa Elli loisti ja sai hyvät pisteet luonteestaan ja liikkeistään. Rakenteessakaan ei ollut paljoakaan valittamisen varaa. Myöhemmin Elli kehittyi Vaativan B:n tasolle ja kilpaili paljon koulukilpailuissa sijoittuen usein. Sinervuon Elli sai useamman upean varsan, mutta kuoli 17-vuotiaana jättäen omistajansa perheen suremaan upeata tammaansa.

Aamun emän isä Sinervuon Ritari on jo edesmennyt suomenpienhevos ori. Ritari, eli Riku, oli vaaleanrautias ja säkää orilla oli 147cm. Riku oli luonteeltaan hieman arka ja herkkä ori. Ratsuna Riku oli hieman tahmean oloinen, mutta herkkä suustaan. Ulkonäöltään Riku oli kuin Ritari, tuuhea ja lainehtiva pitkä harja hurmasi kyllä jokaisen. Riku menestyi kohtalaisesti Helppo A tasolla kouluratsastuksessa. Sinervuon Ritari on Veikka Sinervuon kasvatti, mutta ori kuitenkin myytiin Riina Vaahterasalmelle. Myöhemmin Veikka on käyttänyt Rikua astuttaessaan tammojaan. Riku eli Riinan omistuksessa pitkään, 15-vuotiaaksi asti, jolloin ori ruunattiin ja se meni töihin pienelle ratsastuskoululle. Työ kelpasi Rikulle, sillä kevyet käyntitunnit ja leppoisa elämä oli juuri se mitä se kaipasikin. Riku kuoli 27-vuotiaana Riinan omistuksessa ja hoitajien rapsutuksessa.

Aamun emän emä Kamilla on hyvin kaunis vaaleanpunarautias tamma, jolla on säkää 156cm. Kamilla on jokaisen mielestä varmasti söpöin otus, mutta luonteeltaan Millaksi kutsuttu tamma ei ole ehkä sitä miltä näyttää. Kauniin kuoren alla asuu sähäkkä, joskus vähän pahankurinen tamma, joka on samaan aikaan kahlekuningas ja missi. Millan ovessa ei ole huvikseen useampaa lukkoa ja kiinteitä kaltereita. Hoitaessa Milla pitää ehdottomasti olla hyvin kiinni, sillä karkaamisenkin lisäksi tamma saattaa kiusoitella hoitajaansa esittämällä vihaista ja olla joskus jopa oikeasti suutuksissaan. Kaiken pahan luonteessa korvaa kuitenkin juuri tamman kauneus, sekä todella hyvä ratsastettavuus. Milla on todellakin jokaisen kouluratsastajan ihanne. Sillä on hyvät askeleet, kärsivällisyyttä, yhteistyöhalua, lihaksia, luottavuutta. Milla onkin menestynyt erityisesti kouluratsastuksen parissa ja tamma on valmennettu aina Vaativaan B:hen asti. Millalla on myös hyvä rakenne, josta se on saanut kantakirjassa ensimmäisen palkinnon. Nykyään Milla on eläkkeellä. (c. Ram)

Jälkeläiset

 sh ori  Koistilan Vihto  s. 07.09.2011  KTK-II, KRJ-I  i. Vimma Vei
 sh tamma  Koistilan Iltatähti  s. 13.09.2011  KTK-III, KRJ-II  i. Kaamosritari
 sh ori  Koistilan Pietu  s. 01.01.2013  ei meriittejä  i. Pohjanpalon Peetu

Kilpailut (sijoitukset)

Palkittu 15.11.2014 KRJ-I palkinnolla pistein 101,3
- 7,3 (8+6+8) - 40 - 19 - 20 - 15 - 0

01.   20.11.2010 KRJ Kuhmo, Helppo A, 6/40
02.   21.11.2010 KRJ Kuhmo, Helppo A, 5/40
03.   21.11.2010 KRJ Kuhmo, Helppo A, 2/40
04.   14.02.2011 KRJ Mitar Warmbloods, vaativa A, 1/50
05.   14.02.2011 KRJ Mitar Warmbloods, vaativa A, 3/50
06.   15.02.2011 KRJ Mitar Warmbloods, Vaativa A, 5/50
07.   15.02.2011 KRJ Hiprakka, Vaativa A, 9/100
08.   17.02.2011 KRJ Hiprakka, Vaativa A, 2/100
09.   18.02.2011 KRJ Salpicar, Vaativa A, 6/40
10.   19.02.2011 KRJ Hiprakka, Vaativa A, 1/100
11.   20.02.2011 KRJ Hiprakka, Vaativa A, 10/100
12.   22.02.2011 KRJ Windsor, Vaativa A, 2/40
13.   26.02.2011 KRJ Windsor, Vaativa A, 3/40
14.   26.02.2011 KRJ Rimeyard, Vaativa A, 6/50
15.   03.03.2011 KRJ Acantha Farm, Vaativa B, 2/100
16.   06.03.2011 KRJ Acantha Farm, Vaativa B, 3/100
17.   04.03.2011 KRJ Crawford, Vaativa A, 3/21
18.   18.03.2011 KRJ Seneca, Vaativa A, 1/50
19.   19.03.2011 KRJ Mitar Warmbloods, Vaativa A, 2/50
20.   31.03.2011 KRJ NöR, Vaativa A, 2/50
21.   10.04.2011 KRJ Härdelli, Vaativa A, 3/40
22.   15.04.2011 KRJ Simora, Vaativa A, 1/40
23.   17.04.2011 KRJ Idaho, Vaativa A, 5/30
24.   19.04.2011 KRJ Idaho, Vaativa A, 3/30
25.   22.04.2011 KRJ Idaho, Vaativa A, 1/30
26.   08.06.2011 KRJ Pjortoi, Vaativa A, 4/40
27.   09.06.2011 KRJ Pjortoi, Vaativa A, 2/40
28.   13.06.2011 KRJ KK Backyard, Vaativa A, 5/30
29.   15.06.2011 KRJ Pjortoi, Vaativa A, 4/40
30.   19.06.2011 KRJ Pjortoi, Vaativa A, 2/40
31.   19.06.2011 KRJ VV, Vaativa A, 5/30
32.   20.06.2011 KRJ VV, Vaativa A, 3/30
33.   22.06.2011 KRJ Dark Side Trakehners, Vaativa A, 1/30
34.   28.06.2011 KRJ KK Backyard, Vaativa A, 1/40
35.   19.07.2011 KRJ Elgwir Arabians, Vaativa A, 5/36
36.   25.07.2011 KRJ Alegre, Vaativa A, 4/40
37.   28.07.2011 KRJ Alegre, Vaativa A, 4/40
38.   29.07.2011 KRJ Hengenvaara, Vaativa A, 4/50
39.   29.07.2011 KRJ Hiprakka, Vaativa A, 6/100
40.   01.08.2011 KRJ Alegre, Vaativa A, 6/40
41.   21.08.2011 KRJ Edrian Fjords, Vaativa A, 1/35
42.   26.08.2011 KRJ Satulinna, Vaativa A, 5/30
43.   26.08.2011 KRJ Romei Dressage, Vaativa A, 3/30
44.   30.08.2011 KRJ Satulinna, Vaativa A, 8/80
45.   02.09.2011 KRJ Satulinna, Vaativa A, 7/80
46.   19.11.2011 KRJ Crash Ponies, Vaativa A, 3/39
47.   20.11.2011 KRJ Crash Ponies, Vaativa A, 2/38
48.   21.11.2011 KRJ Crash Ponies, Vaativa A, 4/39
49.   21.11.2011 KRJ Lyne Stud, Vaativa A, 2/38
50.   22.11.2011 KRJ Lyne Stud, Vaativa A, 1/38
51.   23.11.2011 KRJ Crash Ponies, Vaativa A, 6/38
52.   30.11.2011 KRJ Crash Ponies, Vaativa A, 2/72
53.   07.12.2011 KRJ Moondance, Vaativa A, 5/40
54.   08.12.2011 KRJ Riimin Talli, Vaativa A, 7/50

01.   30.11.2013 KERJ Cup Taikakuun Kartano, CIC1, 2/67
02.   01.12.2013 KERJ Satulinna, CIC1, 3/50
03.   10.12.2013 KERJ Pirunkorpi, CIC1, 1/68
04.   11.12.2013 KERJ Privas Park, CIC1, 2/71
05.   15.12.2013 KERJ Takamaiden Sh, CIC1, 1/81
06.   17.12.2013 KERJ Privas Park, CIC1, 8/71
07.   17.12.2013 KERJ Pirunkorpi, CIC1, 5/68
08.   17.12.2013 KERJ Takamaiden Sh, CIC1, 7/81
09.   18.12.2013 KERJ Solo, CIC1, 1/30
10.   19.12.2013 KERJ KK Bailador, CIC1, 7/49
11.   19.12.2013 KERJ Pirunkorpi, CIC1, 2/68
12.   20.12.2013 KERJ Solo, CIC1, 2/30
13.   22.12.2013 KERJ Solo, CIC1, 1/30
14.   22.12.2013 KERJ Bellgrove, CIC1, 2/63
15.   23.12.2013 KERJ KK Bailador, CIC1, 3/49
16.   25.12.2013 KERJ Huvitutti, Helppo, 1/30
17.   26.12.2013 KERJ Marike, CIC1, 7/64
18.   27.12.2013 KERJ Marike, CIC1, 7/64
19.   28.12.2013 KERJ Huvitutti, Helppo, 3/30
20.   31.12.2013 KERJ Huvitutti, Helppo, 3/30
21.   18.01.2014 KERJ Satulinna, Helppo, 1/30
22.   21.01.2014 KERJ Satulinna, Helppo, 5/30
23.   23.01.2014 KERJ KK Bailador, Helppo, 4/26
24.   25.01.2014 KERJ KK Bailador, Helppo, 2/26
25.   29.01.2014 KERJ Littleness, CIC1, 1/27
26.   31.01.2014 KERJ Littleness, CIC1, 4/27
27.   09.02.2014 KERJ Huvitutti, CIC1, 3/30
28.   02.03.2014 KERJ Solo, CIC1, 4/40
29.   05.03.2014 KERJ Solo, CIC1, 1/40
30.   10.03.2014 KERJ Solo, CIC1, 1/40
31.   13.03.2014 KERJ Las Vegas, CIC1, 4/30
32.   16.03.2014 KERJ Derian, CIC1, 2/30
33.   16.03.2014 KERJ Rätvänä, CIC1, 1/30
34.   17.03.2014 KERJ Las Vegas, CIC1, 4/30
35.   17.03.2014 KERJ Pirunkorpi, CIC1, 2/30
36.   18.03.2014 KERJ Solo, CIC1, 5/40
37.   18.03.2014 KERJ Las Vegas, CIC1, 1/30
38.   20.03.2014 KERJ Solo, CIC1, 1/40

Valmennukset

Kouluvalmennus, 05.02.2014 (valmentajana Niina)
Olimme sopineet jo aikaisemmin Vibajan kanssa tästä valmennuksesta ja ratsukko olikin maneesissa valmiina aloittamaan kun saavuin paikalle. Aloittelimme ihan perusasioista ja katsoin vähän millaisesta ratsukosta oli kyse. Aamu kulki jo omalla moottorillaan ja oli hyvin kuulolla, joten aloitimme tekemään siirtymisiä. Ne sujuivat pehmeästi ja tamma hakeutui jo itse kauniisti muotoon. Aamun askellus oli kevyttä ja ratsastaja pystyi istumaan selässä oikein tasaisien askelien vuoksi. Siirtymisien ohelle otimme volttien ja pääty-ympyröiden tekemiset. Molemmissa päädyissä pääty-ympyrät suoritettaisiin laukassa ja pitkien sivujen voltit ravissa. Ratsukko suoriutui näistä hyvin vaikka ympyrät meinasivat venähtää turhan laajoiksi välillä kun tamma innostui reippaammasta menosta ja ratsastajan pohjeavut olivät välillä turhan reippaat. Pyrimme siihen että hevonen suorittaisi tehtävät rauhallisesti ja tasaisesti, joten meni pieni tovi ennen kuin tamma rauhottui ja alkoi keskittymään täysin tehtäviin. Otimme tehtävän vielä jokusen kerran ennenkuin päästin ratsukon loppuverryttelyyn.

Kouluvalmennus 11.02.2014 (valmentajana Niina)
Oli jo toinen kerta kun tulin valmentamaan Vibajaa ja Aamua. Tänään olisi tarkoitus treenailla alkuun vähän pohkeenväistöjä jotta nähdään miten tamma taipuu. Jälleen ratsukko oli suorittanut jo alkuverryttelyt ennen tuloani joten pääsimme heti aloittelemaan treenauksen. Aamu oli tällä kertaa rauhallisempi ja keskittyi paremmin työskentelyyn joten väistöt alkoivat sujumaan suhteellisen hyvin. Välillä hevosen takaosa lähti menemään edellä ja tämän vuoksi tarkistin ratsastajan pohkeen sijainnin ennen kuin jatkoimme. Nyt homma alkoi jo sujumaan paljon paremmin ja siirryimmekin sitten laukkatyöskentelyyn. Otimme loppuun vähän vastalaukkaa, sillä Aamun kanssa ne oli kuulemma tuottaneet hieman vaikeuksia. Ohjasin ratsukon uralle ja nostamaan vastalaukan. Kaarteissa Aamu näytti hieman kaatuvan käännöksen puolelle ja neuvoin ratsastajaa asettamaan tammaa vähemmän laukan puolelle. Pikkuhiljaa harjoitus alkoi sujua paremmin ja lopetimme työskentelyn hyvään suoritukseen.

Kouluvalmennus 26.06.2014 (valmentajana Elisa P)
Olin tänään valmentamassa Vibajaa ja hänen hevostaan Aamua. Kentällä jo alkuverryttelyä tekemässä ollut kaksikko odotti minua ja tervehdysten jälkeen saivat luvan siirtyä raviin. Tänään treenasimme lisäyksiä ja avotaivutuksia. Herkän oloinen tamma kuunteli ratsastajansa pienimpiäkin apuja mukisematta ja näytti jopa siltä, ettei ratsastajansa tarvinnut tehdä muuta kuin istua selässä. Lisäyksiä kaksikko otti alkuun kummallekin pitkälle sivulle ja ne sujuivat erinomaisesti!

"Mikä askel, mikä liito! Tuosta tammasta mä haluan ehdottomasti varsan joskus!" tokaisin ratsukolle heidän mennessä ohitseni.

Valmennus sujui varsin hienosti ja aika tuntui kuluvan liiankin ripeästi. Väliverryttelyiden aikana kommentoin tarkemmin ratsukon menoa, ja muistutin ratsastajaa kantamaan käsiään enemmän, muuten kaikki kyllä oli hyvin ja lisäyksetkin olivat juuri tarpeeksi vauhdikkaita ja askel irtonaista. Käyntien jälkeen vaihdoimme suuntaa ja Vibaja ohjasi tammansa uran sisäpuolelle. Ja alkoi tehdä avotaivutusta käynnissä. Kaikki sujui hyvin, vaikka Aamu kulki aluksi vähän liian taipuneena. Loppua kohden meno kuitenkin parantui. Ravissa taivutukset sujuivat paremmin molempiin suuntiin. Kaksikko toimi hienosti yhdessä lähes kokoajan, alusta asti ja kädetkin muistettiin jo pitää ylhäällä lopussa. Hienoihin ja onnistuneisiin taivutuksiin oli hyvä lopettaa.

Kouluvalmennus 27.06.2014 (valmentajana Elisa P)
Toinen valmennuspäivä koitti ja kaksikko oli tuttuun tapaan jo suorittamassa alkukäyntejä, kun saavuin paikalle. Vielä muutama kierros tahdikasta käyntiä pitkin ohjin, jonka jälkeen kerättiin ohjat sekä siirryttiin uralle. Tänään valmennuksen teemana oli laukanvaihdot. Vibaja kertoi, että niissä oli hieman epävarmuutta tamman kohdalla, mutta ne sujuivat silti. Siispä sitä tänään. Ratsukko ravaili uralla ja teki taivutuksia sekä temponvaihtoja omaan tahtiinsa. Kehotin ratsastajaa siirtymään sitten laukkaamaan pääty-ympyrälle muutamaksi kierrokseksi. Hetken päästä pyysin heitä tulemaan pitkälle sivulle ja tekemään kolme laukanvaihtoa. Ensimmäinen vaihto ei oikein sujunut, vaan Aamu nosti takapäätään liiaksi ja jatkoi myötälaukassa. Pyysin Vibajaa kokoamaan tammaa enemmän, käyttämään kehoaan vaihdossa ja pitämään kädet ylhäällä. Seuraava vaihto sujui hyvin, tamman takapuoli nousi jälleen melko korkealle, mutta laukka vaihtui. Muutaman laukka-askeleen jälkeen viimeinen vaihto sujui hienosti, jonka jälkeen pyysin kaksikkoa tekemään yhden laukkapääty-ympyrän ja sieltä tekemään toiselle pitkälle sivulle saman tehtävän. Tämän sivun kolme vaihtoa sujuivat edellisiä huomattavasti paremmin! Toisen ja kolmannen vaihdon välissä ei ollut kuin kaksi laukka-askelta ja mietin, josko kaksikko kokeilisi välikäyntien jälkeen laukanvaihtoa joka askeleella kolmen neljän askeleen verran.

Välikäyntien jälkeen kaksikko ravasi hetken tehden taivutuksia, ja vaihdettuaan suuntaa kokeilivat vielä muutamat laukanvaihdot. Laukanvaihto joka askeleella neljän askeleen verran sujui yllättävän hyvin! Toisella vaihdolla tamman peräpää jälleen nousi ylös ja se ikäänkuin pukitti, mutta jatkoi hienosti eteenpäin. Kaksikko suoriutui päivän tehtävistä kunniakkaasti ja olin erittäin tyytyväinen heidän yhteiseen työskentelyyn ja hyvään fiilikseen.

Kouluvalmennus 10.08.2014 (valmentajana tvisha)
Vibaja ja Aamu saapuivat valmennettavakseni unisin silmin ja tehottomin askelein, ratsukon molemmat osapuolet näyttivät siltä, etteivät olisi viikkoon nukkuneet. Tässä vaiheessa valmentajalle meinasi epätoivo iskeä, että mitäköhän tästäkin tunnista oikein mahtaa tulla. Lähdimme kuitenkin laiskojen alkukäyntien jälkeen verkkaamaan ravissa työskennellen, samalla paljon taivutuksia ja temponvaihtoja tehden. Hiljalleen ravi alkoi reipastumaan ja Aamu vetreytymään, eikä Vibajakaan näyttänyt selässä enää niin kuolleelta mitä aikaisemmin. Ratsukon pelatessa hyvin yhteen ja hevosen liikkuessa kevyesti eteen, siirryimme päivän oikeisiin tehtäviin.

Jatkoimme ravissa pohkeenväistöjä tehden keskihalkaisijalta molempiin suuntiin, ja Vibajan tuli lisäksi tarkkailla koko ajan Aamun ravin tahtia, joka tuppasi välillä vähän hyytymään. Ratsastajan antaessa hyvät avut ratsulleen, lähti Aamu hyvässä raamissa väistämään jalkojaan ilman sen suurempaa teknistä virhettä. Pohkeenväistöjen sujuessa jatkoimme edelleen keskihalkaisijalta menemistä, tällä kertaa laukannostoilla. Laukannosto tuli tehdä kentän keskeltä ja laukata aloitussivun lyhyelle pätkälle, jossa siirtyä taas käyntiin. Joka toisella kierroksella oikea ja joka toisella vasenlaukka suunta vaihtuen. Laukka oli alkuun melko tahmeaa ja Vibaja sai ajaa ratsuaan reippaasti eteen päästäkseen hyvään, lennokkaaseen laukkaan. Laukannostoissa ei liiemmin myöskään ongelmaa ollut ja tehtävä sujui kokonaisuudessaan hyvin. Laukkatehtävän loppuun teimme vielä laukanvaihtoja keskihalkaisijalla joka 4:llä askeleella, jotta saimme ratsukolle edes jotain haastetta valmennukseen. Aluksi Vibajan ohjeet eivät menneet täysin Aamun jakeluun, minkä vuoksi tamma sekosi askeleissaan eikä vaihdot tapahtuneet tehtävänannon mukaan. Huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta kun jälleen lisättiin peliin, niin vaihdotkin alkoivat näyttää huomattavasti paremmilta. Loppuun otimme vielä uraa pitkin ravissa avo- ja sulkutaivutuksia, jotka ratsukko myös suoritti kunnialla.

Reilun puolentoista tunnin reippaan valmennuksen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa ratsukko sai itsenäisesti tehdä rauhallisessa tahdissa taivuttelua ja sitten kun ratsastaja oli tyytyväinen, hidastaa käyntiin pitkin ohjin. Vibajaa ja Aamua oli tänään oikein mukava valmentaa, vaikkakin tehtävät olivat heille ehkä turhan helppoja, tosin haastavampiakin osuuksia onneksi saatiin mukaan. Ratsastaja sisäisti ohjeeni hyvin ja vaikutus avuista näkyi myös hevosessa.

Kouluvalmennus 01.10.2014 (valmentajana Tuulia T.)
En voinut olla huokaisematta ihastuksesta nähdessäni Aamun ensimmäistä kertaa saapuessanne ensimmäiseen valmennukseenne. Sää oli kolea, muttei kuitenkaan liian kylmä tai sateinen, joten olin päättänyt pitää valmennuksen kentällä. Aamua kolea ilma ei tuntunut haittaavan tippaakaan suunnatessanne uralle kiristettyäsi satulavyön. Päinvastoin Aamun askellus oli tahdikasta ja energistä sen vastatessa apuihisi täsmällisesti. Lämmiteltyänne kutsuin teidät kentän keskelle kertoakseni teille tämän päivän ohjelmasta. Tänään ohjelmassa olisi avotaivutusten harjoittelua käynnissä ja ravissa. Aloittaisimme käynnissä ja siirtyisimme raviin, kunhan olisitte ensin tehneet minua tyydyttävän suorituksen käynnissä. Käynnissä tehtävät avotaivutukset osoittautuivat teille helpoiksi ja siirryimmekin ravissa tehtäviin avotaivutuksiin heti ensimmäisen yrityksen jälkeen. Ensimmäisellä yrityksellä ravissa toit Aamun avotaivutukseen turhankin reippaassa tempossa, mistä seurasi, että tekemänne avotaivutus jäi epämääräisen näköiseksi. Toista yritystä varten hidastit hieman tempoa oma-aloitteisesti, jolloin tekemänne avotaivutus näytti huomattavasti paremmalta kuin ensimmäinen yrityksenne. Saitte kuitenkin tulla harjoituksen vielä kolmannen kerran ennen kuin olin suoritukseenne täysin tyytyväinen. Tämän jälkeen jätin teidät huolehtimaan loppuverryttelyistä itsenäisesti.

Kouluvalmennus 04.10.2014 (valmentajana Tuulia T.)
Viime kerralla olimme harjoitelleet avotaivutuksia ravissa ja käynnissä. Tällä kertaa harjoittelisimme sulkutaivutuksia käynnissä, ravissa ja laukassa. Tätä silmälläpitäen annoin teille tehtäväksi tehdä paljon erilaisia kiemuroita ja ympyröitä alkulämmittelyn aikana, jotta Aamu varmasti vertyisi kunnolla. Lämmiteltyänne tarpeeksi aloitimme sulkutaivutuksilla käynnissä. Aamulla oli ilmeisesti tavallista jäykempi, sillä tamma ei oikein olisi tahtonut taipua pyydettyyn muotoon heti ensimmäisellä yrittämällä. Toisella yrittämällä annoit tammalle voimakkaammat avut, jolloin sulkutaivutuskin sujui mallikkaasti. Tämän jälkeen saitte luvan siirtyä raviin. Sulkutaivutukseen olin pyytänyt teitä tulemaan rauhallisessa tempossa, minkä teittekin. Ravityöskentelystänne minulla ei ollut mitään moitittavaa, joten saitte luvan siirtyä koottuun laukkaan. Laukattuanne ensin kierroksen kentän ympäri saitte luvan yrittää sulkutaivutusta laukassa. Tämäkin sujui teiltä kuin suoraan oppikirjasta, joten annoin sinulle luvan antaa Aamulle pitkät ohjat ja jätin teidät hoitamaan loppuverryttelyt itsenäisesti.

Kouluvalmennus 07.10.2014 (valmentajana Tuulia T.)
Tällä kertaa pääsimmekin työskentelemään maneesissa, mikä oli vain hyvä asia, sillä ulkona raivosi oikea syysmyrsky. Olisin näin ollen mieluummin peruuttanut valmennuksen kuin mennyt kentälle sateen ja tuulen keskelle. Katselin kuinka suorititte alkulämmittelyä itsenäisesti ja korjasin siinä samalla istuntaasi. Käskin sinua myös pidentämään ohjia niin että sinulla olisi vain minimaalinen tuntuma Aamun suuhun. Tänään harjoittelisimme laukanvaihtoja, joten saitte lämmitellä vain pikaisesti eri askellajeissa, minkä jälkeen pyysin teitä siirtymään koottuun laukkaan. Aloitimme harjoittelemalla laukanvaihtoa keskihalkaisijalla joka 4. askeleella. Aamu vastasi apuihisi halukkaasti ja suoriuduitte tehtävästä helposti. Seuraavaksi vaikeutin tehtävää hieman pyytämällä teitä tekemään laukanvaihdot joka toisella askeleella. Tässä otteesi hieman herpaantui sarjan loppua kohden eivätkä loppupään laukanvaihdot olleet aivan yhtä hienoa katseltavaa kuin alkupään, joten pyysin teitä tulemaan tehtävän uudestaan. Toisella kerralla pysyit valppaana koko tehtävän loppuun asti ja selviydyitte laukanvaihdoista mallikkaasti. Tunnin lopuksi pyysin teitä vielä tekemään laukanvaihdot joka askeleesta, mistä selvisitte hienosti. Tämän jälkeen pyysinkin sinua antamaan pitkät ohjat ja jätin teidät hoitamaan loppuverryttelyt itsenäisesti.

Kouluvalmennus 14.10.2014 (valmentajana Tuulia T.)
Toiseksi viimeisellä valmennuskerrallamme olittekin jo lämmittelemässä Aamun kanssa saapuessani kentälle. Aamu vaikutti tänään tavallista väsyneemmältä, mutta päätin silti pitää suunnittelemani peruutus harjoitukset. Aloitimme pysähtymisillä ravissa, mitä seuraisi kuusi peruutusaskelta. Ensimmäisellä kerralla Aamu reagoi hieman hitaasti, jolloin pysähtyminen lyhyen sivun keskelle ei sujunut aivan nappiin. Peruutukset Aamu kuitenkin hoiti mallikkaasti, mutta pyysin teitä vielä tulemaan uudestaan, että pysähtyminenkin osuisi pyydettyyn kohtaan. Toisella yrittämällä aloit antaa Aamulle puolipidätteitä hieman aikaisemmin kuin ensimmäisellä kerralla ja tällä kertaa tamma pysähtyikin säntillisesti lyhyen sivun keskelle. Kun ensimmäinen harjoitus oli saatu näin ollen tehtyä mallikkaasti, saatoimme siirtyä harjoittelemaan kootusta käynnistä peruutukseen lähtöä. Jouduitte yrittämään tätä harjoitusta muutamaan otteeseen, ennen kuin Aamu sai juonen päästä kiinni, mutta kun tamma kerran tajusi mitä siltä haluttiin, selviydyitte tehtävästä helposti. Tunnin lopuksi halusin teidän vielä suorittavan seuraavan sarjan pysähdys kootusta ravista-6-peruutus askelta-neljä askelta koottua käyntiä-6 peruutus askelta, mistä siirtyminen koottuun raviin. Suoriuduitte tehtävästä jo ensimmäisellä yrittämällä mallikelpoisesti, joten saatoin jättää teidät hyvillä mielin suorittamaan loppuverryttelyjä.

Kouluvalmennus 16.10.2014 (valmentajana Tuulia T.)
Viimeisellä valmennuskerrallamme sää oli kerta kaikkiaan erinomainen. Aurinko helotti kirkkaana taivaalta tuoden hieman lämpöä, muuten niin kirpeään syysilmaan. Aamua kirpeä syysilma tosin tuntui vain piristävän. Annoin teidän hoitaa alkulämmittelyt itsenäisesti, sillä aikaa kun itse hörpin kuumaa kaakaota termospullosta. Lämmiteltyänne tarpeeksi aloimme harjoitella laukannostoja käynnistä. Ensimmäisellä yrityksellä et antanut Aamulle tarpeeksi voimakkaita laukka-apuja, joten tamma siirtyi laukan sijasta raviin. Toisella yrityksellä annoit Aamulle selkeämmät laukka-avut, jolloin tamma nosti kuin nostikin laukan käynnistä. Saatuanne näin laukannostot hallintaanne komensin teidät laukassa suurelle keskiympyrälle. Halusin nimittäin harjoitella kanssanne myös vastalaukkaa, mikä onnistuu mielestäni parhaiten ympyrällä. Tämä tehtävä oli teille suorastaan naurettavan helppo eikä tuottanut teille lainkaan vaikeuksia. Katsoin parhaaksi lopettaa viimeisen valmennuksemme hyvään suoritukseen ja toivotin teille onnea tuleviin kilpailuihin.